Whatsapp

WhatsApp Buurtpreventie (WABP) groepen zijn extra ogen en oren voor de politie. Via de groep kun je verdachte situaties delen met de bewoners om je heen. Opvallende situaties waarbij je je afvraagt of ze wel kloppen; is het wel oké? Denk bijvoorbeeld aan (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling.

Ook BPV Heidezicht maakt gebruik van deze methode.

Hoe werkt het?
WhatsApp is een app die u op uw smartphone kunt installeren. Bent u lid van BPV Heidezicht dan kunt u zich opgeven met uw 06-nummer bij de WhatsApp beheerder: secretariaat@bpvheidezicht.nl.

Geef daarbij door:
1. Naam
2. Straat en huisnummer
3. Postcode en woonplaats
4. Mobiel telefoonnummer

Juist gebruik van de WhatsAppgroep
Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Registreer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon

De bedoeling is dat de plannen van de mogelijke inbreker verstoord worden (“ zaak stuk maken”). Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laat merken dat hij gezien is. Daarnaast kunt u met meerdere personen uit de WhatsApp-groep naar buiten gaan i.p.v. alleen.

Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.

Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.

Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact / privé berichten.

Het niet houden aan de afspraken kan leiden tot verwijdering uit de groep.

Wanneer u een bericht ontvangt:
Hier geen antwoord op versturen; uitsluitend wanneer u de verdachte personen of voertuig ziet, of ziet dat de personen door de politie zijn aan-of staande gehouden. U meld dan bijvoorbeeld:

“politie heeft verdachte aangetroffen, einde actie” Ook hier dient verder niemand op te reageren, om zo een rits aan berichten naar iedereen te voorkomen.

Of

“112 gebeld, voertuig / verdachten staan nu op “straatnaam”

Privacy
U kunt bij de instellingen in WhatsApp bepalen wie uw naam en profielfoto kunnen zien. Zet bij instellingen – Account – Privacy op “Mijn Contacten”. Dan kunnen alleen de personen die opgeslagen zijn in uw eigen adresboek uw gegevens zien. De mensen in de WhatsApp groep zien dan alleen uw telefoonnummer.