Politienieuws 28-10-2021

OPLICHTING:

In deze periode hebben we in Laren 12 oplichtingszaken zoals WhatsApp-fraude en oplichting door een valse bankmedewerker gehad met een schadebedrag van totaal 25.000 euro.

Onder deze zaken veel  WhatsApp fraudes waarbij de betrokkene uiteindelijk niet betaald hebben. Mooi dat steeds meer mensen deze fraude herkennen.

De grote schadebedragen zijn gemaakt door valse bankmedewerkers.

Men wordt gebeld door een crimineel die zich voordoet als bankmedewerker. De verhalen zijn uiteenlopend maar het komt er op neer dat er iets met de bankrekening niet goed is en deze dreigt te worden leeggehaald.

Sommige slachtoffers worden bewogen het dag limiet te verhogen en geld van spaarrekeningen naar de betaalrekening over te maken. Uiteindelijk komt een “identifier” de bankpas met pincode thuis ophalen en wordt de rekening daadwerkelijk geplunderd.

Nieuw is de “pakketbezorger” die een gratis corona zelftest komt brengen namens “de overheid”. Er wordt alleen een klein bedrag aan bezorgkosten in rekening gebracht. 1 of 2 euro. Dit bedrag kan ter plaatste worden betaald met een pintransactie.

De bankpas wordt door de pakketbezorger overgenomen om in de pinautomaat te doen. Tijdens deze zogenaamde transactie wordt de pincode over genomen/afgekeken en de klant krijgt een ander pinpas terug. Vervolgens gaat de “pakketbezorger” zo snel mogelijk weg.

De leeftijd van de slachtoffers is gelegen rond de 80 jaar. Praat er dus met mensen over in uw omgeving die slachtoffer kunnen worden.

Inbrakencijfers

Het aantal inbraken is nog steeds laag ten opzichte van deze periode vorig jaar. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het verschil steeds kleiner wordt.

In deze periode zijn er vier zaken te melden. Twee voltooide woninginbraken, een insluiping en een poging tot inbraak.

  • Jagersweg (2 onder 1 kap), tussen 24/09 21.00 uur en 25/09 07.00 uur een  voltooide woninginsluiping. Bewoners lagen boven te slapen en zijn waarschijnlijk vergeten de achterdeur op slot te doen. Alleen de begane grond is doorzocht
  • Brink (vrijstaande woning), tussen 23/10 14.30 uur en 24/10 13.45 uur een voltooide woninginbraak. Er zijn meerder pogingen ondernomen om ramen en voordeur te forceren. Raam van de slaapkamer opengebroken en gehele woning doorzocht.
  • Naarderstraat (appartement) op 25/10 tussen 18.00 uur en 21.00 uur een voltooide inbraak. De voordeur was niet op slot waardoor deze waarschijnlijk geopend is via flipperen.
  • Bij den Toren (hoekwoning) op 23/10 tussen 16.30 uur en 17.00 uur een poging tot woninginbraak. De buren hebben een harde knal gehoord maar dachten dat het een klusser was. Raam geprobeerd te forceren waarbij de buitenruit van het dubbelglas is vernield.

Inbraak in auto

Het aantal inbraken in auto’s neemt toe en overstijgt de aantallen van vorig jaar. In deze periode zijn er 12 auto-inbraken gepleegd. Deze 12 zijn op te splitsen in twee verschillende types:

8 X LOSSE BUIT:

Deze zijn voornamelijk gepleegd op grotere parkeerplaatsen bij o.a. horeca zoals La Place, George LA en het Singer.

4 X AUTO ONDERDELEN

Deze zijn gepleegd straten in woonwijken zoals Leemzeulder, Velthuijsenlaan en het Zevenend.

 

Dit bericht is geplaatst in Inbraken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.