Terugkoppeling auto inbraken

We hebben u vanuit de politie veel informatie gegeven over de auto-inbraken in BMW ‘s. Er is informatie gegeven over preventie maar ook over een team dat in het Gooi onderzoek deed naar deze auto-inbraken. Nu is het tijd voor een terugkoppeling over dat team en de resultaten.

Inhoudelijk staat het goed beschreven in een artikel in de Gooi- en Eemlander:

Het Gooi kan opgelucht ademhalen; een hausse aan inbraken in BMW ‘s is met de aanhouding van zes mannen uit Litouwen een halt toegeroepen. De aanhouding zijn het resultaat van een collectieve politie-inspanning. Het projectteam dat daarvoor werd ingezet is inmiddels opgeheven.

Projectleider Erik van Vuren blikt terug op maanden intensief speurwerk. Dat begon vorig jaar toen een opvallende stijging van het aantal auto-inbraken in Bussum, Blaricum, Laren en Naarden werd gesignaleerd. „Wij registreerden per maand gemiddeld zo’n 27 auto-inbraken meer dan gebruikelijk. Vanuit de wijkteams en de surveillancedienst kwam de roep om daar eens naar te kijken.” Vanuit de basiseenheid Gooi en Vechtstreek is daarop een projectteam geformeerd van vijf mensen.

Dat team kwam er al snel achter dat het geen normale inbraken betrof. Geen kwestie van een ruitje intikken, maar werk van echte professionals. Van Vuren legt uit: „Deze daders gingen geavanceerd en doelgericht te werk. Zij hackten de sloten van nieuwe BMW ’s en haalden dan snel en zonder lawaai te maken accessoires als airco, navigatiesysteem en airbags uit het dashboard. Sommige auto’s zijn op deze wijze zelfs twee of drie keer leeggehaald.”

Plan van aanpak

Op basis van die informatie heeft het team een plan van aanpak gemaakt. „Wij hebben twintig BMW-bezitters benaderd met de vraag of we een bewegingssensor in hun auto mochten aanbrengen. Het stille alarm dat aan die sensoren was gekoppeld maakte het voor de surveillancedienst, die extra toezicht hield in de buurten rond deze auto’s, mogelijk om snel te reageren. Zo, en met ondersteuning van camerabeelden uit de omgeving, hoopten we de daders beter in beeld te krijgen en misschien zelfs op heterdaad te betrappen.”

Die opzet is gelukt. De Litouwers, die speciaal voor de diefstallen naar ons land kwamen, bleken in tweetallen te werken. Zij hadden een fiets achterin hun auto liggen, waarmee ze stil en onopvallend konden rondrijden op zoek naar potentiële doelwitten. Van Vuren: „Toen we dat eenmaal wisten, werd het aanhouden makkelijker. De surveillancedienst wist nu waar zij op moest letten.”

Rechtszaak

Zo konden in totaal zes verdachten worden aangehouden. Twee van hen zitten nu vast. Eén is inmiddels veroordeeld, de andere wacht in voorarrest op zijn rechtszaak. De vier anderen kregen een last onder dwangsom opgelegd. Terugkeer naar het Gooi leidt voor hen tot een hoge boete.

Sinds de aanhoudingen is het aantal auto-inbraken in het Gooi snel afgenomen. „Rond de jaarwisseling zagen wij al een significante daling. In de vier gemeenten gingen de aantallen terug van 27 naar tien boven normaal. In februari zakte dat naar vijf. En sinds de coronacrisis gebeurt er helemaal niets meer.”

Volgens Van Vuren maken de daders deel uit van een bende die door het hele land opereert. Daarom is bij dit project ook samengewerkt met andere politieregio’s en met de projectgroep Mobiel Banditisme van de Landelijke Eenheid. De bende levert de accessoires als ’nieuw’ aan andere delen van de wereld waar de dure auto’s veelal ’kaal’ worden aangeschaft. De projectleider heeft niet de illusie dat de hele bende nu is opgerold.

De keuze voor BMW is een min of meer toevallige, zo weet Van Vuren. „Alle moderne auto’s zijn op deze manier te hacken. Eigenlijk heeft BMW gewoon pech gehad dat deze bende zich op dat merk richt.”

Eén van de verdachten is veroordeeld. Hij werd verdacht van 5 inbraken in BMW’s. Afgelopen maandag deed de rechtbank uitspraak.

Veroordeling

Vrijspraak voor één auto-inbraak en een veroordeling voor de andere vier. Volgens de rechtbank was er sprake van mobiel banditisme. De veroordeelde kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden. Tevens is hij veroordeeld tot het betalen van 9200 euro schade. Mocht de veroordeelde dit niet betalen dan staat hier 80 dagen gijzeling tegenover.

Dit bericht is geplaatst in Inbraken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.