Politienieuws maart 2023

In Laren is het aantal inbraken nog steeds hoog vergeleken met vorig jaar. Een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In heel Gooi en Vechtstreek is een daling te zien van 18%.

In de afgelopen zes weken zijn er twee incidenten te melden, één geslaagde inbraak en één poging tot inbraak.

  • Lantentijmen op 14/02 omstreeks 04.30 uur een voltooide woninginbraak. Er is een ladder die in de tuin lag gebruikt om op de verdieping een raam te vernielen.
  • Jordaan op 18/02 omstreeks 04.05 uur een poging tot woninginbraak ten tijde dat de bewoners lagen te slapen. Er is een steen door een raam gegooid. Er waren twee daders, waarvan er één op de uitkijk stond terwijl de ander op de erker is geklommen aan de voorzijde van de woning.

Voertuigcriminaliteit
Hierbij is een beduidend lager aantal zichtbaar vergeleken met vorig jaar. Er zijn in de afgelopen periode geen auto’s, fietsen, brom- of snorfietsen gestolen. Diefstal van auto-onderdelen is acht maal gepleegd op de Heideveldweg, Henri Polakweg, Leemkuil, Legrasweg, Koliniepad en 3 maal op de Oude Naarderweg waarbij de buit bestond uit spiegels, een stuur, koplampen en navigatieapparatuur

Horizontale fraude
De aantallen lopen weer op dus is aandacht hiervoor erg belangrijk. Ons district heeft sinds kort een nieuw team, het TGC team gedigitaliseerde criminaliteit. Het team is gehuisvest in het politiebureau van Hilversum.

De reden hiervoor is dat:

  • De digitale veiligheid staat geprioriteerd in de Koers die Midden-Nederland vaart in 2023-2025
  • Digitale criminaliteit is de groeiende criminaliteit van vandaag.
  • De impact van digitale criminaliteit op (het veiligheidsgevoel van) slachtoffers en de maatschappij is enorm.
  • Dit vraagt een andere vorm van organisatie, samenwerking en competenties.

VALSE BANKMEDEWERKER:
Slachtoffer werd gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker ASN-buitenland. Er zou sprake zijn van een overboeking van de bankrekening naar een rekening in het buitenland. Hierdoor blokkeerde het slachtoffer van schrik en heeft zich mee laten slepen om uiteindelijk toegang te geven tot zijn/haar computer. Toen het contact even stopte heeft slachtoffer de (echte) bank gebeld. Die heeft direct de digipas geblokkeerd waardoor geen geld kon worden afgeschreven.

WHATSAPP-FRAUDE:
Slachtoffer kreeg een appje van haar “zoon”. In het bericht stond dat zijn telefoon kapot was. Na een inleiding over financiële tegenslag vroeg “zoon” het slachtoffer om 4 paysafe kaarten van elk 100 euro te kopen. Dit heeft het slachtoffer gedaan en heeft foto’s van deze kaarten gemaakt en deze zijn via een app doorgestuurd. Ook werd gevraagd creditcardgegevens door te appen maar dit heeft het slachtoffer niet gedaan.

WHATSAPP-FRAUDE:
Slachtoffer ontving een appje met daarin de volgende tekst: “Hoi mam, ik heb een nieuw telefoonnummer. Ik heb nog een rekening openstaan van 2500 euro en ben te laat met betalen. Kan jij het voor mij overmaken?”

Er stond een rekeningnummer bij dus besloot het slachtoffer te betalen. Slachtoffer is erg onder de indruk van het geen is overkomen.

Check je hack
De Nederlandse politie heeft samen met de FBI en Europol een groot internationaal onderzoek gedaan naar de criminele handelswebsite Genesis Market. Deze is op 4 april 2023 door de FBI offline gehaald. Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Hiermee kunnen hackers het digitale leven van hun slachtoffers overnemen.

U kunt uw checken of uw e-mail onderdeel is geweest van deze hack op de speciale site van de politie: Check je hack

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.