Politienieuws 22 mei 2020

WONINGINBRAKEN

De afgelopen maand is er niet ingebroken of ingeslopen in woningen in Laren.

Ondanks het feit dat er zo weinig wordt ingebroken sinds de Corona uitbraak staan we nog 1 inbraak in de plus vergeleken met 2019. Vorig jaar 15 en dit jaar 16. Er moet wel gezegd worden dat 2019 een jaar was met een historisch laag aantal inbraken.

Een vergelijking met Blaricum zegt niet alles maar daar is de verhouding: 2019 – 12  en in 2020 – 20. In onze regio Gooi en Vechtstreek is er een daling van het aantal inbraken van ruim 20%.


AUTO-INBRAKEN

Wat wel opmerkelijk en verontrustend is dat is dat er in de afgelopen maand 2 personenauto’s zijn gestolen in Laren.

  • In de nacht van 22 op 23 april een zwarte Mercedes-Benz CLA Coupe, vanaf het Zevenend.
  • In de nacht van 12 op 13 mei een zwarte Aston-Martin V8 Vantage, vanaf het Paadje.

SPOOFING

Een nieuwe manier van oplichting:

Er wordt opgebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van een bank van de afdeling fraude-helpdesk. De bank had een verdachte transactie opgemerkt van een bankrekening.

Er zou een bedrag van 9000 euro over zijn geschreven naar een rekening in Ghana. De bankmedewerker zou helpen om te voorkomen dat er nog meer zou worden afgeschreven en dat de 9000 euro zou worden vergoed.

Er wordt gevraagd naar rekeningnummers en de daarbij behorende saldo’s. Vervolgens wordt er gevraagd al de tegoeden op de verschillende bankrekeningen naar één bankrekening over te schrijven. De laatste stap is dat de medewerker van de bank een bankrekennummer geeft  waar het geld naar moet worden overgemaakt. Dit zou een afgeschermde en veilige rekening zijn.

In het telefoongesprek, gevoerd met een afgeschermd telefoonnummer, wordt ook verteld dat er de volgende morgen een medewerker van de bank thuis zou komen. Deze medewerker zou het modem en de computers nakijken op de aanwezigheid van Spyware.

Te mooi om waar te zijn. Trap hier niet in!

Lees meer hierover op de site van Oplicht van Avrotros: Wat is ‘spoofing’ en hoe kun je het herkennen?

Dit bericht is geplaatst in Inbraken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.