Politienieuws maart 2023

In Laren is het aantal inbraken nog steeds hoog vergeleken met vorig jaar. Een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In heel Gooi en Vechtstreek is een daling te zien van 18%.

In de afgelopen zes weken zijn er twee incidenten te melden, één geslaagde inbraak en één poging tot inbraak.

 • Lantentijmen op 14/02 omstreeks 04.30 uur een voltooide woninginbraak. Er is een ladder die in de tuin lag gebruikt om op de verdieping een raam te vernielen.
 • Jordaan op 18/02 omstreeks 04.05 uur een poging tot woninginbraak ten tijde dat de bewoners lagen te slapen. Er is een steen door een raam gegooid. Er waren twee daders, waarvan er één op de uitkijk stond terwijl de ander op de erker is geklommen aan de voorzijde van de woning.

Voertuigcriminaliteit
Hierbij is een beduidend lager aantal zichtbaar vergeleken met vorig jaar. Er zijn in de afgelopen periode geen auto’s, fietsen, brom- of snorfietsen gestolen. Diefstal van auto-onderdelen is acht maal gepleegd op de Heideveldweg, Henri Polakweg, Leemkuil, Legrasweg, Koliniepad en 3 maal op de Oude Naarderweg waarbij de buit bestond uit spiegels, een stuur, koplampen en navigatieapparatuur

Horizontale fraude
De aantallen lopen weer op dus is aandacht hiervoor erg belangrijk. Ons district heeft sinds kort een nieuw team, het TGC team gedigitaliseerde criminaliteit. Het team is gehuisvest in het politiebureau van Hilversum.

De reden hiervoor is dat:

 • De digitale veiligheid staat geprioriteerd in de Koers die Midden-Nederland vaart in 2023-2025
 • Digitale criminaliteit is de groeiende criminaliteit van vandaag.
 • De impact van digitale criminaliteit op (het veiligheidsgevoel van) slachtoffers en de maatschappij is enorm.
 • Dit vraagt een andere vorm van organisatie, samenwerking en competenties.

VALSE BANKMEDEWERKER:
Slachtoffer werd gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker ASN-buitenland. Er zou sprake zijn van een overboeking van de bankrekening naar een rekening in het buitenland. Hierdoor blokkeerde het slachtoffer van schrik en heeft zich mee laten slepen om uiteindelijk toegang te geven tot zijn/haar computer. Toen het contact even stopte heeft slachtoffer de (echte) bank gebeld. Die heeft direct de digipas geblokkeerd waardoor geen geld kon worden afgeschreven.

WHATSAPP-FRAUDE:
Slachtoffer kreeg een appje van haar “zoon”. In het bericht stond dat zijn telefoon kapot was. Na een inleiding over financiële tegenslag vroeg “zoon” het slachtoffer om 4 paysafe kaarten van elk 100 euro te kopen. Dit heeft het slachtoffer gedaan en heeft foto’s van deze kaarten gemaakt en deze zijn via een app doorgestuurd. Ook werd gevraagd creditcardgegevens door te appen maar dit heeft het slachtoffer niet gedaan.

WHATSAPP-FRAUDE:
Slachtoffer ontving een appje met daarin de volgende tekst: “Hoi mam, ik heb een nieuw telefoonnummer. Ik heb nog een rekening openstaan van 2500 euro en ben te laat met betalen. Kan jij het voor mij overmaken?”

Er stond een rekeningnummer bij dus besloot het slachtoffer te betalen. Slachtoffer is erg onder de indruk van het geen is overkomen.

Check je hack
De Nederlandse politie heeft samen met de FBI en Europol een groot internationaal onderzoek gedaan naar de criminele handelswebsite Genesis Market. Deze is op 4 april 2023 door de FBI offline gehaald. Op de site werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Hiermee kunnen hackers het digitale leven van hun slachtoffers overnemen.

U kunt uw checken of uw e-mail onderdeel is geweest van deze hack op de speciale site van de politie: Check je hack

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Politienieuws februari 2023

Met enige regelmaat worden de wijkagenten in Laren, Michelle Kamerbeek en Remco Wessels, geconfronteerd met een achterafmelding van een verdachte situatie. Dat zijn meldingen die gaan over situaties die zich de dag of nacht ervoor hebben voorgedaan. We zijn blij met deze meldingen maar het kan beter.

Bij verdachte situaties mag u direct 112 bellen.

Woningcriminaliteit
Het blijft onrustig op het gebied van woningcriminaliteit. Afgelopen 2 weken zijn er weer 3 gepleegd.

 • Koloniepad tussen 28/01 en 02/02 een voltooide woninginbraak door het openbreken van het badkamerraam op de 1e etage.
 • Zevenend tussen 03/02 en 06/02 een voltooide woninginbraak door het opbreken van het keukenraam. De gehele woning is doorzocht. De woning bevindt zich boven een winkel.
 • Gooiergracht op 08/02 tussen 12.15 en 16.15 uur een voltooide woninginbraak. Met een tuinbeeld is een raam van de achterdeur ingegooid en de gehele woning is doorzocht.

Spiegels zijn in trek

In de omgeving van de Oude Naarderweg, Paviljoensweg en Leemkuil zijn autospiegels gestolen. Er zijn inmiddels al drie aangiftes gedaan.

Horizontale fraude
Afgelopen periode twee zaken te melden beiden cybercrime:

Het slachtoffer werd gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van een bank. Er zou sprake zijn van een overboeking van 1200 euro van de bankrekening naar een rekening in Turkije. Dit zorgde bij het slachtoffer voor stress maar er was ook ruimte voor twijfel.

De persoon aan de telefoon vertelde dat ze deze overboeking niet vertrouwden en bij het slachtoffer wilden controleren of dit klopte. Er werd verteld dat de overboeking was tegengehouden. Er werden allerlei vragen of het slachtoffer ergens op geklikt had enz. Dit was allemaal niet het geval, dus zou sprake zijn van het hacken van de bankrekening.

Via het programma AnyDesk werd door het slachtoffer toegang verleend tot de computer. Gelukkig werd het contact even verbroken en heeft het slachtoffer de bank gebeld. Hierna zijn maatregelen genomen door de bank om afschrijvingen te voorkomen. Er is geen buit gemaakt.

Een 75+ inwoner van Laren wilde een keuring voor het verlengen van het rijbewijs. Hierbij werd op internet een malafide website bezocht en werd geld overgemaakt voor een keuring. Schade: 81 euro.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws januari 2023

Dit jaar zijn er al twee inbraken gepleegd in Laren. De manier waarop is ook zichtbaar bij een groot aantal inbraken in o.a. de gemeente Huizen.

Met een trap/ladder wordt op de eerste etage een raam/deur bereikt en open gebroken. Op de verdieping is bij veel woningen is helaas nog steeds geen inbraakalarm.

Inbraken zijn gepleegd:

 • Naarderstraat, (niet is een BPV gebied gelegen).
 • Raboes, (BPV Neighbour-Hoedt)

Bij een inbraak is bij de buren uit de schuur, die ook is opengebroken, een ladder gestolen en gebruikt.

Bij de andere woning is een ladder gebruikt die niet bij de woning thuis hoort. Afkomst onbekend.

Het dringende advies is dus ladders aan de ketting te leggen zodat ze niet gebruikt kunnen worden bij een inbraak.

Bij geen alarm op de etage is natuurlijk te overwegen het alarmsysteem uit te breiden naar boven.

Bent u de eigenaar van deze fiets?

De wijkagenten van Laren zijn op zoek naar de eigenaar van deze fiets. De fiets is een half jaar geleden ergens in Laren achtergelaten.

De eigenaar of iemand die weet wie de eigenaar is kan een bericht sturen via mail: remco.wessels@politie.nl

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 28-10-2021

OPLICHTING:

In deze periode hebben we in Laren 12 oplichtingszaken zoals WhatsApp-fraude en oplichting door een valse bankmedewerker gehad met een schadebedrag van totaal 25.000 euro.

Onder deze zaken veel  WhatsApp fraudes waarbij de betrokkene uiteindelijk niet betaald hebben. Mooi dat steeds meer mensen deze fraude herkennen.

De grote schadebedragen zijn gemaakt door valse bankmedewerkers.

Men wordt gebeld door een crimineel die zich voordoet als bankmedewerker. De verhalen zijn uiteenlopend maar het komt er op neer dat er iets met de bankrekening niet goed is en deze dreigt te worden leeggehaald.

Sommige slachtoffers worden bewogen het dag limiet te verhogen en geld van spaarrekeningen naar de betaalrekening over te maken. Uiteindelijk komt een “identifier” de bankpas met pincode thuis ophalen en wordt de rekening daadwerkelijk geplunderd.

Nieuw is de “pakketbezorger” die een gratis corona zelftest komt brengen namens “de overheid”. Er wordt alleen een klein bedrag aan bezorgkosten in rekening gebracht. 1 of 2 euro. Dit bedrag kan ter plaatste worden betaald met een pintransactie.

De bankpas wordt door de pakketbezorger overgenomen om in de pinautomaat te doen. Tijdens deze zogenaamde transactie wordt de pincode over genomen/afgekeken en de klant krijgt een ander pinpas terug. Vervolgens gaat de “pakketbezorger” zo snel mogelijk weg.

De leeftijd van de slachtoffers is gelegen rond de 80 jaar. Praat er dus met mensen over in uw omgeving die slachtoffer kunnen worden.

Inbrakencijfers

Het aantal inbraken is nog steeds laag ten opzichte van deze periode vorig jaar. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het verschil steeds kleiner wordt.

In deze periode zijn er vier zaken te melden. Twee voltooide woninginbraken, een insluiping en een poging tot inbraak.

 • Jagersweg (2 onder 1 kap), tussen 24/09 21.00 uur en 25/09 07.00 uur een  voltooide woninginsluiping. Bewoners lagen boven te slapen en zijn waarschijnlijk vergeten de achterdeur op slot te doen. Alleen de begane grond is doorzocht
 • Brink (vrijstaande woning), tussen 23/10 14.30 uur en 24/10 13.45 uur een voltooide woninginbraak. Er zijn meerder pogingen ondernomen om ramen en voordeur te forceren. Raam van de slaapkamer opengebroken en gehele woning doorzocht.
 • Naarderstraat (appartement) op 25/10 tussen 18.00 uur en 21.00 uur een voltooide inbraak. De voordeur was niet op slot waardoor deze waarschijnlijk geopend is via flipperen.
 • Bij den Toren (hoekwoning) op 23/10 tussen 16.30 uur en 17.00 uur een poging tot woninginbraak. De buren hebben een harde knal gehoord maar dachten dat het een klusser was. Raam geprobeerd te forceren waarbij de buitenruit van het dubbelglas is vernield.

Inbraak in auto

Het aantal inbraken in auto’s neemt toe en overstijgt de aantallen van vorig jaar. In deze periode zijn er 12 auto-inbraken gepleegd. Deze 12 zijn op te splitsen in twee verschillende types:

8 X LOSSE BUIT:

Deze zijn voornamelijk gepleegd op grotere parkeerplaatsen bij o.a. horeca zoals La Place, George LA en het Singer.

4 X AUTO ONDERDELEN

Deze zijn gepleegd straten in woonwijken zoals Leemzeulder, Velthuijsenlaan en het Zevenend.

 

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 16-07-2021

De afgelopen weken zijn er 2 woninginbraken gepleegd. Dat maakt dat er nu in 2021 15 gevallen zijn van woningcriminaliteit. In 2020 waren dat er 21. De daling zet nog steeds door.

Hier de cijfers:

 

 

 

In ons district, Gooi & Vechtstreek, ziet het er zo uit:

 

Hieronder de genoemde inbraken

 • Raboes (vrijstaande woning) tussen 01/07 03.47 uur en 05.19 uur een geslaagde woninginbraak. In één zone is het alarm afgegaan. Met behulp van een ladder is een raam op de eerste verdieping bereikt en vernield om binnen te komen. Er is waarschijnlijk geen buit.
 • Sint Janstraat (hoekwoning) tussen 05/06 17.00 uur en 09/06 00.45 uur een geslaagde woninginbraak, alarm is niet afgegaan. De keukendeur aan de achterzijde van de woning is geforceerd. Er is een grote hoeveelheid buit gemaakt.

AUTO DIEFSTAL

In het algemeen is het aantal zaken met betrekking tot voertuigcriminaliteit gedaald met 25% en gaat het nu om 31 zaken dit jaar.

Er zijn in deze periode twee diefstallen gepleegd van een auto-onderdelen. Geen diefstal van auto’s.

Op 11 juni werd een katalysator van een personenauto gestolen op een openbare parkeerplaats bij een sportvereniging.

Op 14 juli werden de twee kentekenplaten van een personenauto gestolen.


FRAUDE / CYBERCRIME

Cybercrime wordt ingedeeld bij de groep fraude. Hieronder de cijfers.

Horizontale fraude is tussen burgers en of bedrijven onderling. Verticale fraude is tussen burger/bedrijven en de overheid.

Er worden dus bijna drie maal zoveel slachtoffers gemaakt met horizontale fraude ten opzichte van woninginbraken.

De materiele schade is vaak groot maar de psychische schade moet niet worden onderschat.

Hieronder een paar fragmenten uit een aangifte om u een indruk te geven van de werkwijze.


DIEFSTAL VAN  GELD DOOR “BANKMEDEWERKER”:

Er belde een medewerkster van de ****bank Utrecht. Ze moest mij iets vervelends vertellen, er was een cyberaanval op mijn bankrekening waardoor vreemden toegang tot mijn bankrekening zouden hebben. Er moest snel worden gehandeld

Ik schrok van deze mededeling en besloot medewerking te verlenen. Op haar verzoek heb ik haar mijn rekeningnummers medegedeeld alsmede mijn pincode. De vrouw vertelde dat de bankpassen gewist moesten worden en dat deze in haar bezit moesten komen. Dit zou zij laten doen door een bankmedewerker naar mijn huis te sturen.

De vrouw gaf mij een code op die de “bankmedewerker” moest noemen als hij / zij bij mij aan de deur zou komen. Er kwam een jongeman aan de deur die vertelde dat hij een afspraak had om de bankpassen op te halen. De jongeman gaf mij de code die de vrouw eerder door de telefoon aan mij had doorgegeven.

Ik heb vervolgens twee bankpassen, van mijn betaalrekening en van de spaarrekening aan de jongeman meegegeven

SCHADE: 10.000 euro!

We doen een beroep op iedereen die een familielid, een buurtbewoner of een kennis heeft op leeftijd dit voorbeeld te gebruiken om voorlichting te geven.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 29-04-2021

Ruim een maand geleden is de laatste “stand van zaken” aan u gestuurd. Hieronder wat er zoal te melden is over deze periode.

WONINGCRIMINALITEIT
Er zijn in deze periode GEEN woninginbraken gepleegd.

Het aantal woninginbraken blijft dalen.

 • In Laren tot vandaag: 10, vorig jaar: 16. Dat is een daling van 37%
 • In Gooi & Vechtstreek: 176, vorig jaar: 240. Dat is een daling met 25%

Dit is een mooie ontwikkeling.

Wat gebeurd er wel in Laren?

Voertuigcriminaliteit
Er is in drie personenauto’s ingebroken. Eén maal op de Weversweg en twee maal op Plein 1945.

Verder zijn er nog drie bijzondere diefstallen:
1.     Een regenscherm van een bakfiets.
2.     Een accu van een elektrische fiets.
3.     Tuingereedschap vanuit een bus van een hovenier.


Cybercrime
Dit jaar zijn er 21 zaken van fraude gemeld met o.a. WhatsApp, of op uw naam bestelde artikelen, thuis opgehaalde bankpassen met pincode en oplichting via online handel en betaalproducten.

Een 85 jarige inwoonster van Laren heeft haar bankpas met pincode afgegeven aan een bankmedewerker die bij aanbelde. Ze is inmiddels ruim 1500 euro armer.

Op de site van het CCV staan tips om WhatsApp oplichting tegen te gaan. U komt op deze site via deze link:


Marktplaatsoplichting
Een veel voorkomende manier van cybercrime is de volgende. U ziet op Marktplaats een aantrekkelijke aanbieding en neemt contact op met de verkoper. De verkoper vraagt u om via Tikkie 1 cent over te maken om te laten zien dat u te vertrouwen bent. Hiervoor stuurt de verkoper een link die u doorstuurt naar de Tikkie app.

Wat u niet weet en ziet is dat deze link u NIET doorstuurt naar Tikkie maar naar een door criminelen gebouwde website. U gaat op deze site naar uw bank logt in met uw wachtwoord, maakt 1 cent over en bevestigd weer met uw inloggegevens.
De crimineel heeft alles kunnen meekijken, beschikt nu over uw inloggegevens en zal zoveel mogelijk geld van uw rekening halen.


Via brieven van uw bank
Er zijn brieven gestuurd aan inwoners van Laren waarin werd aangegeven dat de bankpas ingetrokken wordt.

De ingetrokken bankpas moet door midden geknipt worden en samen met de pincode worden gestuurd naar een adres in Utrecht.

UW BANK ZOU HIER NOOIT OM VRAGEN.


Babeltruc
In de afgelopen periode zijn er ook weer diefstallen gepleegd in onze regio door dames die zich voordoen als thuishulp.
Slachtoffers zijn oudere mensen die de “thuishulp” de woning binnenlaten.

Na wat smoesjes en afleiding vertrekken de dames en wordt later ontdekt dat er spullen, vaak geld en sieraden, zijn gestolen.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 22-02-2021

Er zijn vijf incidenten te melden. Vier geslaagde inbraken en een insluiping waarbij buit is gemaakt. Drie incidenten waren in het afgelopen weekend. We vragen dus met klem aandacht voor insluipingen met deze mooie dagen!

Bij één van de inbraken werd de buitendeurmat rechtop tegen de voordeur aangetroffen. Meer over dit soort bijzondere verplaatsingen onder het overzicht.

 • Harmen Vosweg (2onder1kap) tussen 20/02 10.00 uur en 21/02 10.04 uur een voltooide woninginbraak. De buitenmat stond rechtop tegen de voordeur. Poging tot forceren van een raam aan de voorzijde.
 • Vredelaan (vrijstaand huis) op 21/02 tussen 16:00 uur en 17:15 uur een voltooide insluiping via openstaande slaapkamerdeur aan de achterzijde woning. Eén bewoner was in de tuin en de andere in de werkkamer.
 • Frans Langeveldlaan tussen 19/02 12:20 uur en 21/02 18:45 uur een voltooide woninginbraak waarbij de gehele woning overhoop is gehaald. Een raam aan de zijkant van de woning is geforceerd.
 • Lingenskamp tussen 10/02 18:30 uur en 15/02 16:05 uur een voltooide woninginbraak. Twee verschillende voetsporen in de sneeuw, dus waarschijnlijk twee daders. Het keukenraam is opengebroken aan de achterzijde van het huis. Het hele huis is overhoop gehaald.
 • Kerklaan op 05/02 tussen 15.30 uur en 19.30 uur een voltooide woninginbraak. Een raam aan de achterzijde van de woning is opengebroken.

VOORVERKENNING INBREKERS

Het is bekend dat het verplaatsen van spullen vaak wordt gebruikt om te onderzoeken of woningen wel bewoond worden. Ze worden dan opzichtig verplaatst. Na een paar dagen wordt gekeken of de situatie is gewijzigd.

Van een van uw leden kreeg ik onderstaande melding:

“Op het muurtje van de poort naast de daarop staande plantenbak was een grote zwerfkei neergelegd. Verder was er niets bijzonders te zien en was niets beschadigd.”

Dit leek op een eerder voorval waarbij de genoemde (zware) plantenbak, onbeschadigd, op de grond was gezet, direct voor het muurtje.

Advies is incidenten in een BPV met elkaar te delen om er scherp op te zijn.


WHATSAPP FRAUDE

U heeft er vast al meer over gelezen:

Je krijgt een berichtje op WhatsApp van een onbekend telefoonnummer met de vraag of je geld kunt overmaken naar een bankrekening. Die persoon doet zich voor als je zoon of dochter, in de hoop dat jij daadwerkelijk geld overschrijft.

Een uitzending van Pointer legt heel duidelijk uit hoe het werkt en laat slachtoffers vertellen hoe ze er zijn ingestonken.

Leerzaam voor u en leerzaam voor mogelijke slachtoffer in uw omgeving.

Kijken dus en anderen mee laten kijken via deze link:   Pointer   WhatsApp-fraude


DADER VAN DIEFSTAL BMW-ONDERDELEN VEROORDEELD

Twee weken gelden achtte de rechtbank 6 van de 11 zaken bewezen. In de andere vijf zaken vond de rechtbank de beelden van onvoldoende kwaliteit.

De beelden waren onvoldoende helder en scherp, waardoor er onvoldoende specifieke kenmerken van de te herkennen persoon op de beelden waren te onderscheiden.

De rechtbank heeft voor de zes bewezen auto-inbraken de verdachte een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van 12 maanden, met aftrek van de tijd die verdachte in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 01-11-2020

Het is bijna twee maanden geleden dat u de stand van zaken door kreeg. In die periode zijn er 3 inbraken gepleegde en is er 1 diefstal uit woning gepleegd zonder inbraak.

Ten opzichte van vorig jaar is het totaal aantal gepleegde zaken m.b.t. woning criminaliteit 35. Dat zijn 4 zaken meer. Dat is ruim 10% meer. In Gooi en Vechtstreek is er een daling te zien van ruim 21%. We lopen dus uit de pas met de rest van Gooi en Vechtstreek.

Wat wel opvallend is dat is het afgenomen aantal zaken m.b.t. voertuigcriminaliteit. Vorig jaar 94 en nu in dezelfde periode 64. Deze daling heeft alles te maken met de aanhouding van een aantal inbrekers die het hadden voorzien op dure auto-onderdelen.

Hieronder de cijfers.

Woninginbraken

 • Rijksweg West (vrijstaande woning) op 17/09 tussen 17.15 uur en 17.50 uur een voltooid delict. Niet helemaal duidelijk maar er is een ruit ingeslagen van de woonkamer. Dit raam was afgesloten en kon niet worden geopend, Er stond ook een raam op de verdieping op een kier. Hier is de dader waarschijnlijk door binnengekomen.
 • Zevenenderdrift (hoekwoning) tussen 12/09 05.15 uur en 15/09 09.00 uur een voltooid delict. Het keukenraam is waarschijnlijk geopend door te flipperen.
 • Steenbergen (vrijstaande woning) op 22/10 tussen 15 uur en 22 uur een voltooid delict. Door gaatjes te boren in een tuindeur en open wrikken is de deur geopend.
 • Sint Janstraat (woning) tussen 09/09 23 uur en 21/09 12.15 uur diefstal van een luxe goed. Mogelijk door iemand gestolen die rechtmatig in de woning was. Uit een kast weggenomen.

Slim Melden BEL Gemeenten

De BEL-combinatie heeft een app gelanceerd waarmee u snel en doeltreffend meldingen kunt doorgeven aan de gemeente over zaken die niet goed zijn in de openbare ruimte. Denk daarbij bijvoorbeeld aan straatlantaarns die uit zijn, stoeptegels die omhoog staan enz..

Deze app staat in de Play Store maar helaas nog niet in de App Store. Je kunt er echter ook altijd bij op de computer via deze link: https://belcombinatie.slimmelden.nl/#/home

De app werkt erg makkelijk en is gebruiksvriendelijk. Het is mogelijk anoniem te melden maar dan ontvangt u er geen terugkoppeling over uw melding. Ook kunt u zien of er al een melding is gedaan over het betreffende onderwerp.


Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 24 juli 2020

Hier de laatste stand van zaken waarin duidelijk wordt dat het aantal woninginbraken toeneemt terwijl de vakantie is begonnen. Een slechte combinatie.

Als u op vakantie gaat zorg er dan voor dat u uw woning goed achterlaat en regelmatig wordt gecontroleerd. Heeft u alarm op uw woning zorg dan voor goede opvolging van een daadwerkelijk inbraakalarm.

Recent is er een inbraak gepleegd waarbij de bewoner op vakantie zijn telefoon op stil had gezet. Alleen hij werd in kennis gesteld bij een inbraak alarm. De mededeling van de meldkamer dat er werd ingebroken had hij gemist.


VERDACHTE SITUATIES

We krijgen regelmatig meldingen van bewoners die bij afwezigheid op de camera’s rond hun woning mensen in de tuin zien lopen.

Op maandag 20 juli rond 21.30 uur was dat het geval op de Paviljoensweg. Op zaterdag 14 juli rond 18.47 uur liep er een vreemde man in de tuin op het Klooster.

Als wij van de melders beelden ontvangen worden deze intern gedeeld op zoek naar de identiteit van de personen. Wanneer er iemand wordt herkend dan is het vaak niet makkelijk tot een strafbaar feit te komen zoals poging tot inbraak.

Wel is de identiteit voor ons belangrijk om zicht te krijgen op wie er op pad zijn. Het is belangrijk deze beelden met ons te delen


WONINGINBRAKEN

De afgelopen periode is het aantal woninginbraken landelijk toegenomen na een daling bij aanvang van de Coronacrisis.

Het aantal woninginbraken komt hiermee op 22 dit jaar terwijl dat er 20 vorig jaar waren.

 • Noolseweg (vrijstaand) tussen 08/07 01.53 uur en 02.13 uur een poging tot woninginbraak. Via een plat dak aan de linker zijde het badkamerraam op de verdieping ingeslagen. Inbraakalarm afgegaan en beveiliging is ter plaatse gegaan
 • Oude Naarderweg (vrijstaand) tussen 16/07 16.00 uur en 19/07 13.30 uur een voltooide woninginbraak. Een raam op de verdieping is opengebroken nadat men op het platte dak was geklommen. Na de inbraak is gepoogd de auto op de oprit te starten. De eigenaar heeft dit via een melding op een app doorgekregen.  Hij heeft direct de startblokkering van de auto ingeschakeld.
 • Molenweg (2 onder 1 kap) op 22/07 tussen 04.09 uur en 04.14 uur een voltooide woninginbraak. Er is een raam opengebroken aan de achterzijde van de woning.
 • Melkweg (2 onder 1 kap) op 13/07 omstreeks 04.00 uur een voltooide woninginbraak. Een raam van een dakkapel opengebroken. Woning doorzocht. Pand verlaten via openslaand raam aan de zijkant de woning. Het inbraakalarm is afgegaan.
 • Zevenenderdrift (vrijstaand) tussen 20/07 04.00 uur en 21/07 05.30 uur een voltooide woninginbraak. Er is een raam opengebroken op de eerste verdieping. Hierbij is gebruik gemaakt van een tuinstoel om het raam te bereiken.
Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Terugkoppeling auto inbraken

We hebben u vanuit de politie veel informatie gegeven over de auto-inbraken in BMW ‘s. Er is informatie gegeven over preventie maar ook over een team dat in het Gooi onderzoek deed naar deze auto-inbraken. Nu is het tijd voor een terugkoppeling over dat team en de resultaten.

Inhoudelijk staat het goed beschreven in een artikel in de Gooi- en Eemlander:

Het Gooi kan opgelucht ademhalen; een hausse aan inbraken in BMW ‘s is met de aanhouding van zes mannen uit Litouwen een halt toegeroepen. De aanhouding zijn het resultaat van een collectieve politie-inspanning. Het projectteam dat daarvoor werd ingezet is inmiddels opgeheven.

Projectleider Erik van Vuren blikt terug op maanden intensief speurwerk. Dat begon vorig jaar toen een opvallende stijging van het aantal auto-inbraken in Bussum, Blaricum, Laren en Naarden werd gesignaleerd. „Wij registreerden per maand gemiddeld zo’n 27 auto-inbraken meer dan gebruikelijk. Vanuit de wijkteams en de surveillancedienst kwam de roep om daar eens naar te kijken.” Vanuit de basiseenheid Gooi en Vechtstreek is daarop een projectteam geformeerd van vijf mensen.

Dat team kwam er al snel achter dat het geen normale inbraken betrof. Geen kwestie van een ruitje intikken, maar werk van echte professionals. Van Vuren legt uit: „Deze daders gingen geavanceerd en doelgericht te werk. Zij hackten de sloten van nieuwe BMW ’s en haalden dan snel en zonder lawaai te maken accessoires als airco, navigatiesysteem en airbags uit het dashboard. Sommige auto’s zijn op deze wijze zelfs twee of drie keer leeggehaald.”

Plan van aanpak

Op basis van die informatie heeft het team een plan van aanpak gemaakt. „Wij hebben twintig BMW-bezitters benaderd met de vraag of we een bewegingssensor in hun auto mochten aanbrengen. Het stille alarm dat aan die sensoren was gekoppeld maakte het voor de surveillancedienst, die extra toezicht hield in de buurten rond deze auto’s, mogelijk om snel te reageren. Zo, en met ondersteuning van camerabeelden uit de omgeving, hoopten we de daders beter in beeld te krijgen en misschien zelfs op heterdaad te betrappen.”

Die opzet is gelukt. De Litouwers, die speciaal voor de diefstallen naar ons land kwamen, bleken in tweetallen te werken. Zij hadden een fiets achterin hun auto liggen, waarmee ze stil en onopvallend konden rondrijden op zoek naar potentiële doelwitten. Van Vuren: „Toen we dat eenmaal wisten, werd het aanhouden makkelijker. De surveillancedienst wist nu waar zij op moest letten.”

Rechtszaak

Zo konden in totaal zes verdachten worden aangehouden. Twee van hen zitten nu vast. Eén is inmiddels veroordeeld, de andere wacht in voorarrest op zijn rechtszaak. De vier anderen kregen een last onder dwangsom opgelegd. Terugkeer naar het Gooi leidt voor hen tot een hoge boete.

Sinds de aanhoudingen is het aantal auto-inbraken in het Gooi snel afgenomen. „Rond de jaarwisseling zagen wij al een significante daling. In de vier gemeenten gingen de aantallen terug van 27 naar tien boven normaal. In februari zakte dat naar vijf. En sinds de coronacrisis gebeurt er helemaal niets meer.”

Volgens Van Vuren maken de daders deel uit van een bende die door het hele land opereert. Daarom is bij dit project ook samengewerkt met andere politieregio’s en met de projectgroep Mobiel Banditisme van de Landelijke Eenheid. De bende levert de accessoires als ’nieuw’ aan andere delen van de wereld waar de dure auto’s veelal ’kaal’ worden aangeschaft. De projectleider heeft niet de illusie dat de hele bende nu is opgerold.

De keuze voor BMW is een min of meer toevallige, zo weet Van Vuren. „Alle moderne auto’s zijn op deze manier te hacken. Eigenlijk heeft BMW gewoon pech gehad dat deze bende zich op dat merk richt.”

Eén van de verdachten is veroordeeld. Hij werd verdacht van 5 inbraken in BMW’s. Afgelopen maandag deed de rechtbank uitspraak.

Veroordeling

Vrijspraak voor één auto-inbraak en een veroordeling voor de andere vier. Volgens de rechtbank was er sprake van mobiel banditisme. De veroordeelde kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden. Tevens is hij veroordeeld tot het betalen van 9200 euro schade. Mocht de veroordeelde dit niet betalen dan staat hier 80 dagen gijzeling tegenover.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen