Politienieuws 22 mei 2020

WONINGINBRAKEN

De afgelopen maand is er niet ingebroken of ingeslopen in woningen in Laren.

Ondanks het feit dat er zo weinig wordt ingebroken sinds de Corona uitbraak staan we nog 1 inbraak in de plus vergeleken met 2019. Vorig jaar 15 en dit jaar 16. Er moet wel gezegd worden dat 2019 een jaar was met een historisch laag aantal inbraken.

Een vergelijking met Blaricum zegt niet alles maar daar is de verhouding: 2019 – 12  en in 2020 – 20. In onze regio Gooi en Vechtstreek is er een daling van het aantal inbraken van ruim 20%.


AUTO-INBRAKEN

Wat wel opmerkelijk en verontrustend is dat is dat er in de afgelopen maand 2 personenauto’s zijn gestolen in Laren.

 • In de nacht van 22 op 23 april een zwarte Mercedes-Benz CLA Coupe, vanaf het Zevenend.
 • In de nacht van 12 op 13 mei een zwarte Aston-Martin V8 Vantage, vanaf het Paadje.

SPOOFING

Een nieuwe manier van oplichting:

Er wordt opgebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van een bank van de afdeling fraude-helpdesk. De bank had een verdachte transactie opgemerkt van een bankrekening.

Er zou een bedrag van 9000 euro over zijn geschreven naar een rekening in Ghana. De bankmedewerker zou helpen om te voorkomen dat er nog meer zou worden afgeschreven en dat de 9000 euro zou worden vergoed.

Er wordt gevraagd naar rekeningnummers en de daarbij behorende saldo’s. Vervolgens wordt er gevraagd al de tegoeden op de verschillende bankrekeningen naar één bankrekening over te schrijven. De laatste stap is dat de medewerker van de bank een bankrekennummer geeft  waar het geld naar moet worden overgemaakt. Dit zou een afgeschermde en veilige rekening zijn.

In het telefoongesprek, gevoerd met een afgeschermd telefoonnummer, wordt ook verteld dat er de volgende morgen een medewerker van de bank thuis zou komen. Deze medewerker zou het modem en de computers nakijken op de aanwezigheid van Spyware.

Te mooi om waar te zijn. Trap hier niet in!

Lees meer hierover op de site van Oplicht van Avrotros: Wat is ‘spoofing’ en hoe kun je het herkennen?

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Whatsapp fraude

Het is een serieus probleem aan het worden waar met name 60 plussers met volwassen kinderen het slachtoffer van worden. De cybercriminelen doen zich voor als het kind van het beoogde slachtoffer en proberen zo veel geld af te troggelen.

Sinds 6 maart 2020 tot nu hebben 74 mensen aangifte gedaan van WhatsAppfraude. Dit is ruim 5 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De politie heeft de aangiftes in onderzoek. De werkwijze die we nu zien is steeds dezelfde:

 • Het slachtoffer krijgt een WhatsAppje van een onbekend telefoonnummer. De afzender is zogenaamd de zoon of dochter. Het kind heeft zijn telefoon in het water laten vallen of een nieuw abonnement en daarom een nieuw telefoonnummer. Het kind is in werkelijkheid een cybercrimineel.
 • De crimineel vraagt in een WhatsAppje om een flink geldbedrag, bijvoorbeeld omdat er een rekening moet worden betaald en het kind zogenaamd problemen heeft met internetbankieren. Daarom moet het geld dus ook naar een ander rekeningnummer worden overgemaakt.
 • Als het slachtoffer argwaan krijgt, appt de crimineel iets over het échte leven van het kind. Bijvoorbeeld: “Ik bel je straks even, ik moet nu Kees ophalen van het kinderdagverblijf.” Omdat deze informatie echt past bij het kind, lijkt het allemaal te kloppen.

De politie Midden-Nederland heeft de zaak in onderzoek. Opvallend is dat de cybercriminelen hun best doen om over te komen als de echte kennis die geld vraagt van het slachtoffer.

Als een bekende u geld vraagt via WhatsApp, check dan altijd of u echt met deze persoon te maken heeft. Bel de persoon op. Wordt er een nieuw telefoonnummer gebruikt? Bel dan óók het oude nummer. Maak geen geld over voordat u echt met de bekende heeft gesproken en zeker weet dat het een echt verzoek is.

Klik ook niet op betaallinkjes. En deel nooit uw persoonlijke gegevens, pincode of WhatsApp code. Bedrijven en banken vragen nooit naar uw codes en wachtwoorden.

Beveilig uw WhatsApp-account met deze 5 simpele stappen:

Open WhatsApp

 1. Klik op instellingen
 2. Klik op account
 3. Klik op verificatie in 2 stappen
 4. Klik op instellen

Uiteraard geldt ook nu nog steeds: klik nooit op rare linkjes, geef geen persoonsgegevens aan anderen en als iemand geld vraagt via WhatsApp bel dan altijd even met deze persoon om het te checken!

Aangifte doen

Vanaf 30 april 2020 kan er online aangifte worden gedaan van WhatsAppfraude via politie.nl. Ook van een poging fraude via WhatsApp kan online aangifte worden gedaan via politie.nl.  Het is daarom niet meer nodig om naar het politiebureau te gaan voor het doen van aangifte wanneer u slachtoffer bent van deze vorm van oplichting. Zie ook de themapagina van de politie over WhatsAppfraude.

Geplaatst in Waarschuwing | Een reactie plaatsen

Politienieuws 21 april 2020

WONINGINBRAKEN

 • Oud Blaricummerweg (twee onder een kap) tussen 25/02 en 03/04 17.00 uur een voltooide inbraak. Betreft een tweede woning van mensen die in het buitenland wonen. De woning is betreden door een opengebroken openslaand raam op de eerste verdieping. Via een carport en aanbouw op het dak geklommen om zo bij het raam te komen. De gehele woning is doorzocht.
 • Co Bremanlaan (twee onder een kap) tussen 09/04 16.00 uur en 11/04 13.40 uur een voltooide woninginbraak. Het cilinderslot van de tuindeur van de woonkamer naar de achtertuin is uit de deur verwijderd. Afgebroken of eruit getrokken. Geen kerntrekbeveiliging aanwezig. Bewoners voor langere tijd in het buitenland.
 • Houtweg (vrijstaand) tussen 25/03 9 uur en 17/04 11.30 uur een poging tot woninginbraak door het openbreken van een raam.
 • Houtweg (vrijstaand) 19/04 tussen 22.51 uur en 23.15 uur insluiper overlopen door bewoner. Signalement insluiper: Blanke man, 20-30 jaar, slank postuur, kort stekelig haar, brildragend, korte jas, donkere broek, reed op een herenfiets. De insluiper is de woning binnen gegaan via de niet afgesloten achterdeur.
 • Driftlaan (hoekwoning) tussen 18/04 22 uur en 19/04 10 uur een geslaagde insluiping via een niet afgesloten achterdeur. Bewoner heeft wel iets gehoord maar dacht dat het familie was.

INBRAKEN IN AUTO’s:
In de nacht van 18 op 19 maart zijn onderdelen uit een BMW gestolen op de Kopjeskampen in Laren. Verder zijn er in deze periode geen inbraken in auto’s.

Op het Raboes is op vrijdag 17 april 2020 tussen 10:15 en 11:15 in een auto ingebroken. Buit was een handtas met o.a. portemonnee en mobiele telefoon.

Ook is er een kentekenplaat gestolen van een auto die geparkeerd stond op de Jan Hamdorfflaan.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 12 december 2019

Hier de stand van zaken van de afgelopen 14 dagen.

CIJFERS:

De cijfers voor Laren zijn nog steeds gunstig ten opzichte van vorig jaar. 26% minder inbraken.

KERSTVAKANTIE:

Houd er rekening mee dat de inbrekers in deze periode geen vakantie nemen. Achter deze link zit erg veel informatie om een inbraak te voorkomen.

https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html

Een inbreker gebruikt verlichting vaak als eerste selectiemiddel om een woning uit te zoeken waar de inbraak gaat plaatsvinden. Bij een geheel donkere woning om 19.30 uur ’s avond is duidelijk dat er niemand thuis is.

INBRAKEN:

De afgelopen 14 dagen zijn er twee inbraken gepleegd waarvan er één een poging was.

 • Nieuwlarenweg (2 onder 1 kap) zaterdag 30 november 2019 tussen 11:30 uur en 18:00 uur een voltooide woninginbraak. Een ruit van de deur aan de zijkant woning is ingeslagen met een steen afkomstig uit de tuin. Ook een slot van een tweede deur is geforceerd.
 • Vredelaan (vrijstaand) tussen vrijdag 6 december 12:00 uur en maandag 9 december 2019 0:00 uur een poging tot inbraak. Er is een ladder gebruikt die tegen de dakrand is aangezet. Vervolgens heeft men middels wrikken in de sluitnaad en ingooien/inslaan enkelglas ruitje aan de zijkant van de woning op de 1e verdieping, geprobeerd binnen te komen.
Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 30 november 2019

De afgelopen 2 weken zijn de volgende zaken te melden. Er zijn twee woninginbraken, één poging tot inbraak en één verdachte situatie gemeld waarvan de details hieronder te zien zijn.

In het overzicht hieronder is te zien dat we er nog steeds goed voor staan ten opzichte van vorig jaar. Een daling van 26 %.

 • Hoog Hoefloo (vijstaand) tussen vrijdag 22 november 15:00 en zondag 24 november 2019 8:15 uur een voltooide woninginbraak.  Het alarm is afgegaan waarna bleek er te zijn ingebroken. Het badkamerraam eerste etage zijkant woning was ingeslagen, tevens was een stuk traliewerk weggezaagd voor dit raam.
 • Raboes (vrijstaand) vrijdag 22 november 2019 om 20:22 uur een voltooide woninginbraak. Het alarm was afgegaan waarna de woning is gecontroleerd door een medewerker van de beveiligingsdienst. De gehele bovenverdieping is doorzocht. Het badkamerraam eerste etage achterzijde woning is geforceerd.
 • Stationsweg (bovenwoning) dinsdag 26 november 2019 tussen 15:00 en 18:19 een poging tot woninginbraak. Bewoner kwam thuis en zag een schim in de woning. Inbreker is daarna niet meer aangetroffen. De voordeur was geforceerd met een breekijzer.
 • Graafland (2 onder 1 kap) maandag 25 november 2019 om 5:00 uur een verdachte situatie. Bewoner wordt wakker van de blaffende hond. In de achtertuin bleek een blanke man met een witte baseballpet te staan die over de schutting de tuin weer uitklom. Voor de woning leek iemand op de uitkijk te staan die wegreed in een kleine auto.

DIEFSTAL AUTO-ONDERDELEN:

Verder zijn er weer diefstallen geweest van auto-onderdelen. Het betreft drie BMW’s (twee op één adres) en een Porsche. Van de laatste zijn de koplampen gestolen van de BMW’s o.a. airbags en navigatieapparatuur.

De diefstallen zijn gepleegd in de nacht van 24 op 25 november op de Jan Hamdorfflaan, de Frans Langeveldlaan en de van Wulvenlaan.

Bij een incident in Bussum zijn camerabeelden gemaakt van 2 daders die met een apparaat ter grootte van een iPad langs de deuren en ramen van de woning bewegen. Wij maken hieruit op dat deze daders op zoek waren naar het signaal van de keyless entry pas.

Uit gedane aangiften in Gooi en Vechtstreek blijkt dat veel gebruikers van deze keyless entry de pas thuis (nog steeds) onbeschermd bewaren waarmee het deze inbrekers wel erg makkelijk maakt.

Leg de pas in een metalen doosje waarmee het signaal van de pas wordt tegengehouden.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 8 oktober 2019

Succes in Blaricum

In de zomer werden de politie geconfronteerd met meerdere woning inbraken in Huizen (o.a Stukkenlaan, Sparrenlaan en Flevolaan), Laren (Herdersweg) en Blaricum (Waterschapslaan).

Hierbij kwam een 45 jarige landelijk opererende notoire inbreker in het oog, naar aanleiding van camerabeelden. Hij werd naar aanleiding van die beelden door meerdere collega’s in het land herkend. Na een intensief rechercheonderzoek en observatie werd hij eind september aangetroffen op een boot in Amsterdam en werd hij door het arrestatieteam aangehouden. Tevens wordt hij verdacht van inbraken in Lisse, Wassenaar en Ossendrecht en van een fietsendiefstal vanaf het Witzand in Blaricum.

Ten behoeve van een ontnemingsprocedure van 110.000 euro, werd beslag gelegd op zijn bankrekening, boot, auto en contant geld. Hij is voorgeleid voor de Rechter Commissaris en blijft voorlopig vastzitten.

Hopelijk heeft hij door dat hij beter niet in het Gooi kan komen.


BMW is favoriet

In de nacht van 18 op 19 september zijn uit drie BMW’s, op drie verschillende adressen op het Hoefloo, onderdelen gestolen. Ook op de Lage Vuurscheweg, in de nacht van 15 op 16 september, en de Kloosterweg, tussen 23 en 25 september, zijn uit een BMW’s  onderdelen gestolen.

Dit is een regionaal probleem.


Woninginbraken

Er zijn er drie geslaagde woninginbraken gepleegd en er zijn vier pogingen gedaan. Vier van deze inbraken zijn gepleegd kort bij elkaar in dezelfde BPV. Inmiddels is er al overleg geweest met de voorzitter.

We staan er nog steeds beter voor dan in 2018 maar het verschil wordt kleiner. Nu is het aantal 20% lager vergeleken 2018.

Postiljon (tussenwoning) op vrijdag 20 september 2019 tussen 12:00 en 22:00 uur een voltooide woninginbraak waarbij de gehele woning is doorzocht. Er is toegang verschaft door het openbreken van een raam aan de achterzijde.

Postiljon (tussenwoning) op zaterdag 21 september 2019 tussen 18:55 en 23:50 uur een voltooide woninginbraak waarbij de gehele woning is doorzocht. Poging de achterdeur en schuifpui openbreken is niet gelukt. Daarna is via een kliko en een tuinstoel op het dak van de aanbouw (achterzijde) geklommen en een slaapkamerraam op de bovenverdieping opengebroken.

Postiljon (tussenwoning) op maandag 30 september 2019 tussen 14:00 en 18:00 uur een poging tot woninginbraak. Bewoners zijn tussen genoemde tijdstippen niet thuis geweest. Poortdeur geprobeerd te forceren.

Kostverloren (2 onder 1 kap) op zondag 29 september 2019 tussen 22:00 en 22:15 uur een poging tot woninginbraak. Bewoner werd wakker van geluid aan de achterzijde van de woning. Toen zij het licht aan deed en ging kijken zag ze dat de poortdeur was geforceerd. Tevens is er een poging gedaan om het zijraam te forceren.

Gooiergracht (2 onder 1 kap) op 22 september 2019 tussen  17:30 en 17:45 uur een poging tot woninginbraak. Woning wordt niet bewoond en staat te koop. Poging gedaan een raam in de rechter zijgevel open te breken. (BPV HAMDORFF) 

Tafelbergweg (vrijstaand) op maandag 23 september 2019 tussen 23:00 en 23:01 uur een poging tot woninginbraak. Bewoner hoorde een soort klap of gekraak en heeft nog naar buiten gekeken maar niets gezien. Later bleek dat er een inbraakpoging was gedaan door de achterdeur open te breken.

Vredelaan (vrijstaande woning) tussen zondag 29 september 15:00 en zondag 6 oktober 2019 14:30 uur een voltooide woninginbraak. Er is ingebroken in het achterste deel van de woning die grotendeels door brand is verwoest. Dit achterste deel is niet beschadigd door de brand. Er is hierbij een plaat hout, voor aftimmering van een vernield raam weggebroken.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 13 augustus 2019

Afgelopen maand zijn er twee zaken te melden. Een insluiping met het aanhouden van de inbreker en een inbraak.

De stand van zaken is echter nog steeds goed te noemen. Tot nu toe zijn er 21 inbraken gepleegd ten opzichte van 32 inbraken in dezelfde periode vorig jaar. Een daling dus van 35%.

 • Van Beeverlaan (vrijstaand huis) op vrijdag 2 augustus 2019 tussen 15:00 en 17:00 uur een voltooide woninginbraak. De daders zijn via de regenpijp en raamluiken omhoog geklommen en hebben vervolgens het raam van de badkamer op eerste etage achterzijde woning open gebroken. Er is buit gemaakt, de bewoners waren afwezig.
 • Drift (vrijstaande woning) op woensdag 17 juli 2019 tussen 23:05 en 23:26 een voltooide insluiping in de woning, via de niet afgesloten garagedeur. De inbreker is aangehouden. De gemaakte buit is weer terug bij de bewoner.

Gewapende inbreker bespoten met pepperspray en aangehouden in Laren
(Gooi- en Eemlander 18-07-2019)

Een 28-jarige man uit Baarn is woensdagavond op heterdaad betrapt tijdens een woninginbraak op de Drift in Laren. De man had gestolen sieraden in zijn tas en was in het bezit van een luchtdrukwapen en pepperspray.

Toen agenten de man in de keuken van de woning aantroffen, sloeg de verdachte op de vlucht. Ondanks dat hij met pepperspray werd bespoten, lukte het de verdachte om uit de woning te vluchten. Toen hij over een hek wilde klimmen, strandde zijn vluchtpoging echter en werd hij in de boeien geslagen. De verdachte droeg bij volgens de politie een ’soort van bivakmuts’ tijdens de inbraak.

De politie werd gealarmeerd door de bewoonster van de woning. Toen zij rond 23 uur thuiskwam, hoorde zij gestommel in haar woning en zag dat er spullen waren verschoven. Zij verliet de woning en belde de politie die de verdachten op heterdaad betrapten.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 11 juli 2019

Na een periode van twee maanden hierbij weer een update van de politie aangaande de woninginbraken. Er zijn twee voltooide woninginbraken gepleegd en er is één poging gedaan.

Tot nu toe is er dit jaar is 17 maal ingebroken of is er een poging gedaan. Vorig jaar in dezelfde periode waren het er 26.

 

 • Herdersweg (vrijstaande woning), woensdag 10 juli 2019 tussen 11:00 en 12:30 een voltooide woninginbraak. De plegers zijn alleen in de slaapkamer geweest en hebben zich dan ook toegang verschaft via het slaapkamerraam op de 1e verdieping. Er is buit gemaakt.
 • Sint Lucasweg (vrijstaande woning), zaterdag 29 juni 2019 om 14:07 een poging tot woninginbraak. Men heeft een poging gedaan om het slot van de voordeur te forceren met vermoedelijk een schroevendraaier.
 • IJsbaanweg (twee onder één kap), Vrijdag 7 juni 2019 tussen 10:00 en 13:00 uur een voltooide woninginbraak. Men heeft het keuken raam ingeslagen/ingegooid.

Politiepost Laren (Groene Gerritsweg 2B):

In de zomerperiode van 6 juli t/m 1 september is politiebureau Laren open op maandag van 09:00 – 12.30 uur.

Eisen Keurmerk Voertuigbeveiliging

De contactloze autosleutel: zowel een vloek als een zegen. De eigenaar van een auto met keyless entry hoeft de sleutel enkel bij zich te dragen om de auto te openen. Handig, toch? Helaas is het signaal dat door de autosleutel wordt uitgezonden in veel gevallen makkelijk te verlengen, waardoor het stelen van een voertuig een fluitje van een cent blijkt. Deze vorm van diefstal, ook wel relay attack genoemd, blijkt inmiddels populairder dan het intikken van het autoruitje. Daarom scherpt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) per 1 juli 2019 de eisen van het Keurmerk Voertuigbeveiliging aan.

>> Lees verder op de site van CCV

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 27 april 2019

Het aantal gepleegde inbraken dit jaar steekt nog steeds gunstig af ten opzichte van dezelfde periode in 2018.
2019: 14 stuks en in 2018: 23 stuks. Dat is een daling van 40 %.

In de afgelopen periode zijn er in Laren 2 pogingen tot inbraak gedaan en zijn er 4 inbraken gepleegd. Opvallend is dat er twee incidenten zijn waarbij de cilinder uit de deur is getrokken en er een poging is gedaan om dit te doen.

 • Lantentijmen (vrijstaand), zaterdag 16 maart 2019 tussen 16:30 en 22:30 uur een voltooide woning inbraak. Inbreker heeft raam linkerzijde woning geforceerd heeft vervolgens de gordijnen op de eerste etage dichtgetrokken.
 • Molenweg (twee onder een kap), tussen vrijdag 15 maart 2019 10:00 en zaterdag 23 maart 2019 19:00 uur poging tot inbraak. Methode: schroef in slot voordeur en stokje tussen voordeur en sluitnaad. Slot toegangsdeur zijkant bewerkt, lamp naast de deur losgeschroefd.
 • Dammaat (vrijstaand), tussen maandag 25 maart 2019 15:17 en vrijdag 5 april 2019 15:17 uur, een voltooide inbraak. Er is met steen een ruit ingegooid aan de zijkant van de woning, hierdoor kon men het raam openen.
 • Torenlaan (vrijstaand), vrijdag 5 april 2019 tussen 22:10 en 22:13 uur een poging tot inbraak. Twee inbrekers zijn overlopen, later drie mannen aangehouden in een auto voor deze poging. Zaak is in onderzoek.
 • Neuhuijsweg (2 onder 1 kap), tussen vrijdag 12 april 2019 14:00 en maandag 15 april 2019 18:00 uur poging tot inbraak. Het is onbekend waarom de dader is gestopt. Poging de cilinder uit de deur te trekken, er zat een schroef in de cilinder van de achterdeur.
 • De Dissel (hoek van 4 onder 1 kap), tussen maandag 15 april 2019 11:30 en dinsdag 16 april 2019 18:00 uur een voltooide woninginbraak. Cilinderslot er uit getrokken van een deur aan de zijkant.
 • Sint Janstraat (2 onder 1 kap), woensdag 17 april 2019 tussen 03:00 en 03:05 uur voltooide woninginbraak. Met een ladder tegen voorzijde woning en raam geforceerd. Niet in een BPV, ladder was niet van de bewoners

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 15 maart 2019

Vanaf 2 maart tot nu is er één inbraak gepleegd in een woning.

Raboes (vrijstaande woning) tussen maandag 4  maart 16:00 uur en dinsdag 5 maart 2019 7:15 uur een voltooide inbraak. Eerst een poging gedaan om een raam te vernielen aan de linker voorzijde, maar heeft die niet open gekregen. Daarna daadwerkelijk via de achterzijde binnengekomen door middel van vernielen van een ruit van een draairaam. De inbreker heeft een grote gevulde gereedschapskist op wieltjes buit gemaakt. Woning werd niet bewoond en werd verbouwd.

Dit is overigens de derde inbraak dit jaar in een niet bewoonde woning, tijdens een grote verbouwing met gereedschap als buit. De andere twee vonden plaats op de Tafelbergweg en de Rijksweg-West.

2019 tot nu

Vorig jaar is goed afgesloten met een behoorlijke daling van het aantal woninginbraken. Dit jaar zet de daling door met ruim 60%.

 

 

 

 

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Op verschillende Algemene Ledenvergaderingen van Buurtpreventieverenigen wordt de nadruk gelegd op het Politie Keurmerk Veilig Wonen en worden mensen gestimuleerd de woning te laten keuren.

Dat kan natuurlijk ook buiten deze ALV om natuurlijk. Bewoners overschatten de kwaliteit van het hang- en sluitwerk van hun woning bleek uit een onderzoekje in Laren.

Via deze  LINK  komt u op de website van het PKVW. Selecteer een bedrijf in het Gooi om een keuring te laten uitvoeren.

Voordelen van PKVW:

 • De kans op een woninginbraak neemt af tot wel 90%
 • De complete beveiliging van uw woning wordt nagelopen, ook de brandveiligheid en de verlichting in en om de woning
 • Er wordt korting gegeven op uw inboedelverzekering door meerdere verzekeraars
 • Een erkende en betrouwbare PKVW-expert adviseert en voert de werkzaamheden uit

Heeft u bijvoorbeeld al kerntrekbeveiliging?

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen