Politienieuws 16-07-2021

De afgelopen weken zijn er 2 woninginbraken gepleegd. Dat maakt dat er nu in 2021 15 gevallen zijn van woningcriminaliteit. In 2020 waren dat er 21. De daling zet nog steeds door.

Hier de cijfers:

 

 

 

In ons district, Gooi & Vechtstreek, ziet het er zo uit:

 

Hieronder de genoemde inbraken

 • Raboes (vrijstaande woning) tussen 01/07 03.47 uur en 05.19 uur een geslaagde woninginbraak. In één zone is het alarm afgegaan. Met behulp van een ladder is een raam op de eerste verdieping bereikt en vernield om binnen te komen. Er is waarschijnlijk geen buit.
 • Sint Janstraat (hoekwoning) tussen 05/06 17.00 uur en 09/06 00.45 uur een geslaagde woninginbraak, alarm is niet afgegaan. De keukendeur aan de achterzijde van de woning is geforceerd. Er is een grote hoeveelheid buit gemaakt.

AUTO DIEFSTAL

In het algemeen is het aantal zaken met betrekking tot voertuigcriminaliteit gedaald met 25% en gaat het nu om 31 zaken dit jaar.

Er zijn in deze periode twee diefstallen gepleegd van een auto-onderdelen. Geen diefstal van auto’s.

Op 11 juni werd een katalysator van een personenauto gestolen op een openbare parkeerplaats bij een sportvereniging.

Op 14 juli werden de twee kentekenplaten van een personenauto gestolen.


FRAUDE / CYBERCRIME

Cybercrime wordt ingedeeld bij de groep fraude. Hieronder de cijfers.

Horizontale fraude is tussen burgers en of bedrijven onderling. Verticale fraude is tussen burger/bedrijven en de overheid.

Er worden dus bijna drie maal zoveel slachtoffers gemaakt met horizontale fraude ten opzichte van woninginbraken.

De materiele schade is vaak groot maar de psychische schade moet niet worden onderschat.

Hieronder een paar fragmenten uit een aangifte om u een indruk te geven van de werkwijze.


DIEFSTAL VAN  GELD DOOR “BANKMEDEWERKER”:

Er belde een medewerkster van de ****bank Utrecht. Ze moest mij iets vervelends vertellen, er was een cyberaanval op mijn bankrekening waardoor vreemden toegang tot mijn bankrekening zouden hebben. Er moest snel worden gehandeld

Ik schrok van deze mededeling en besloot medewerking te verlenen. Op haar verzoek heb ik haar mijn rekeningnummers medegedeeld alsmede mijn pincode. De vrouw vertelde dat de bankpassen gewist moesten worden en dat deze in haar bezit moesten komen. Dit zou zij laten doen door een bankmedewerker naar mijn huis te sturen.

De vrouw gaf mij een code op die de “bankmedewerker” moest noemen als hij / zij bij mij aan de deur zou komen. Er kwam een jongeman aan de deur die vertelde dat hij een afspraak had om de bankpassen op te halen. De jongeman gaf mij de code die de vrouw eerder door de telefoon aan mij had doorgegeven.

Ik heb vervolgens twee bankpassen, van mijn betaalrekening en van de spaarrekening aan de jongeman meegegeven

SCHADE: 10.000 euro!

We doen een beroep op iedereen die een familielid, een buurtbewoner of een kennis heeft op leeftijd dit voorbeeld te gebruiken om voorlichting te geven.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 29-04-2021

Ruim een maand geleden is de laatste “stand van zaken” aan u gestuurd. Hieronder wat er zoal te melden is over deze periode.

WONINGCRIMINALITEIT
Er zijn in deze periode GEEN woninginbraken gepleegd.

Het aantal woninginbraken blijft dalen.

 • In Laren tot vandaag: 10, vorig jaar: 16. Dat is een daling van 37%
 • In Gooi & Vechtstreek: 176, vorig jaar: 240. Dat is een daling met 25%

Dit is een mooie ontwikkeling.

Wat gebeurd er wel in Laren?

Voertuigcriminaliteit
Er is in drie personenauto’s ingebroken. Eén maal op de Weversweg en twee maal op Plein 1945.

Verder zijn er nog drie bijzondere diefstallen:
1.     Een regenscherm van een bakfiets.
2.     Een accu van een elektrische fiets.
3.     Tuingereedschap vanuit een bus van een hovenier.


Cybercrime
Dit jaar zijn er 21 zaken van fraude gemeld met o.a. WhatsApp, of op uw naam bestelde artikelen, thuis opgehaalde bankpassen met pincode en oplichting via online handel en betaalproducten.

Een 85 jarige inwoonster van Laren heeft haar bankpas met pincode afgegeven aan een bankmedewerker die bij aanbelde. Ze is inmiddels ruim 1500 euro armer.

Op de site van het CCV staan tips om WhatsApp oplichting tegen te gaan. U komt op deze site via deze link:


Marktplaatsoplichting
Een veel voorkomende manier van cybercrime is de volgende. U ziet op Marktplaats een aantrekkelijke aanbieding en neemt contact op met de verkoper. De verkoper vraagt u om via Tikkie 1 cent over te maken om te laten zien dat u te vertrouwen bent. Hiervoor stuurt de verkoper een link die u doorstuurt naar de Tikkie app.

Wat u niet weet en ziet is dat deze link u NIET doorstuurt naar Tikkie maar naar een door criminelen gebouwde website. U gaat op deze site naar uw bank logt in met uw wachtwoord, maakt 1 cent over en bevestigd weer met uw inloggegevens.
De crimineel heeft alles kunnen meekijken, beschikt nu over uw inloggegevens en zal zoveel mogelijk geld van uw rekening halen.


Via brieven van uw bank
Er zijn brieven gestuurd aan inwoners van Laren waarin werd aangegeven dat de bankpas ingetrokken wordt.

De ingetrokken bankpas moet door midden geknipt worden en samen met de pincode worden gestuurd naar een adres in Utrecht.

UW BANK ZOU HIER NOOIT OM VRAGEN.


Babeltruc
In de afgelopen periode zijn er ook weer diefstallen gepleegd in onze regio door dames die zich voordoen als thuishulp.
Slachtoffers zijn oudere mensen die de “thuishulp” de woning binnenlaten.

Na wat smoesjes en afleiding vertrekken de dames en wordt later ontdekt dat er spullen, vaak geld en sieraden, zijn gestolen.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 22-02-2021

Er zijn vijf incidenten te melden. Vier geslaagde inbraken en een insluiping waarbij buit is gemaakt. Drie incidenten waren in het afgelopen weekend. We vragen dus met klem aandacht voor insluipingen met deze mooie dagen!

Bij één van de inbraken werd de buitendeurmat rechtop tegen de voordeur aangetroffen. Meer over dit soort bijzondere verplaatsingen onder het overzicht.

 • Harmen Vosweg (2onder1kap) tussen 20/02 10.00 uur en 21/02 10.04 uur een voltooide woninginbraak. De buitenmat stond rechtop tegen de voordeur. Poging tot forceren van een raam aan de voorzijde.
 • Vredelaan (vrijstaand huis) op 21/02 tussen 16:00 uur en 17:15 uur een voltooide insluiping via openstaande slaapkamerdeur aan de achterzijde woning. Eén bewoner was in de tuin en de andere in de werkkamer.
 • Frans Langeveldlaan tussen 19/02 12:20 uur en 21/02 18:45 uur een voltooide woninginbraak waarbij de gehele woning overhoop is gehaald. Een raam aan de zijkant van de woning is geforceerd.
 • Lingenskamp tussen 10/02 18:30 uur en 15/02 16:05 uur een voltooide woninginbraak. Twee verschillende voetsporen in de sneeuw, dus waarschijnlijk twee daders. Het keukenraam is opengebroken aan de achterzijde van het huis. Het hele huis is overhoop gehaald.
 • Kerklaan op 05/02 tussen 15.30 uur en 19.30 uur een voltooide woninginbraak. Een raam aan de achterzijde van de woning is opengebroken.

VOORVERKENNING INBREKERS

Het is bekend dat het verplaatsen van spullen vaak wordt gebruikt om te onderzoeken of woningen wel bewoond worden. Ze worden dan opzichtig verplaatst. Na een paar dagen wordt gekeken of de situatie is gewijzigd.

Van een van uw leden kreeg ik onderstaande melding:

“Op het muurtje van de poort naast de daarop staande plantenbak was een grote zwerfkei neergelegd. Verder was er niets bijzonders te zien en was niets beschadigd.”

Dit leek op een eerder voorval waarbij de genoemde (zware) plantenbak, onbeschadigd, op de grond was gezet, direct voor het muurtje.

Advies is incidenten in een BPV met elkaar te delen om er scherp op te zijn.


WHATSAPP FRAUDE

U heeft er vast al meer over gelezen:

Je krijgt een berichtje op WhatsApp van een onbekend telefoonnummer met de vraag of je geld kunt overmaken naar een bankrekening. Die persoon doet zich voor als je zoon of dochter, in de hoop dat jij daadwerkelijk geld overschrijft.

Een uitzending van Pointer legt heel duidelijk uit hoe het werkt en laat slachtoffers vertellen hoe ze er zijn ingestonken.

Leerzaam voor u en leerzaam voor mogelijke slachtoffer in uw omgeving.

Kijken dus en anderen mee laten kijken via deze link:   Pointer   WhatsApp-fraude


DADER VAN DIEFSTAL BMW-ONDERDELEN VEROORDEELD

Twee weken gelden achtte de rechtbank 6 van de 11 zaken bewezen. In de andere vijf zaken vond de rechtbank de beelden van onvoldoende kwaliteit.

De beelden waren onvoldoende helder en scherp, waardoor er onvoldoende specifieke kenmerken van de te herkennen persoon op de beelden waren te onderscheiden.

De rechtbank heeft voor de zes bewezen auto-inbraken de verdachte een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van 12 maanden, met aftrek van de tijd die verdachte in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 01-11-2020

Het is bijna twee maanden geleden dat u de stand van zaken door kreeg. In die periode zijn er 3 inbraken gepleegde en is er 1 diefstal uit woning gepleegd zonder inbraak.

Ten opzichte van vorig jaar is het totaal aantal gepleegde zaken m.b.t. woning criminaliteit 35. Dat zijn 4 zaken meer. Dat is ruim 10% meer. In Gooi en Vechtstreek is er een daling te zien van ruim 21%. We lopen dus uit de pas met de rest van Gooi en Vechtstreek.

Wat wel opvallend is dat is het afgenomen aantal zaken m.b.t. voertuigcriminaliteit. Vorig jaar 94 en nu in dezelfde periode 64. Deze daling heeft alles te maken met de aanhouding van een aantal inbrekers die het hadden voorzien op dure auto-onderdelen.

Hieronder de cijfers.

Woninginbraken

 • Rijksweg West (vrijstaande woning) op 17/09 tussen 17.15 uur en 17.50 uur een voltooid delict. Niet helemaal duidelijk maar er is een ruit ingeslagen van de woonkamer. Dit raam was afgesloten en kon niet worden geopend, Er stond ook een raam op de verdieping op een kier. Hier is de dader waarschijnlijk door binnengekomen.
 • Zevenenderdrift (hoekwoning) tussen 12/09 05.15 uur en 15/09 09.00 uur een voltooid delict. Het keukenraam is waarschijnlijk geopend door te flipperen.
 • Steenbergen (vrijstaande woning) op 22/10 tussen 15 uur en 22 uur een voltooid delict. Door gaatjes te boren in een tuindeur en open wrikken is de deur geopend.
 • Sint Janstraat (woning) tussen 09/09 23 uur en 21/09 12.15 uur diefstal van een luxe goed. Mogelijk door iemand gestolen die rechtmatig in de woning was. Uit een kast weggenomen.

Slim Melden BEL Gemeenten

De BEL-combinatie heeft een app gelanceerd waarmee u snel en doeltreffend meldingen kunt doorgeven aan de gemeente over zaken die niet goed zijn in de openbare ruimte. Denk daarbij bijvoorbeeld aan straatlantaarns die uit zijn, stoeptegels die omhoog staan enz..

Deze app staat in de Play Store maar helaas nog niet in de App Store. Je kunt er echter ook altijd bij op de computer via deze link: https://belcombinatie.slimmelden.nl/#/home

De app werkt erg makkelijk en is gebruiksvriendelijk. Het is mogelijk anoniem te melden maar dan ontvangt u er geen terugkoppeling over uw melding. Ook kunt u zien of er al een melding is gedaan over het betreffende onderwerp.


Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 24 juli 2020

Hier de laatste stand van zaken waarin duidelijk wordt dat het aantal woninginbraken toeneemt terwijl de vakantie is begonnen. Een slechte combinatie.

Als u op vakantie gaat zorg er dan voor dat u uw woning goed achterlaat en regelmatig wordt gecontroleerd. Heeft u alarm op uw woning zorg dan voor goede opvolging van een daadwerkelijk inbraakalarm.

Recent is er een inbraak gepleegd waarbij de bewoner op vakantie zijn telefoon op stil had gezet. Alleen hij werd in kennis gesteld bij een inbraak alarm. De mededeling van de meldkamer dat er werd ingebroken had hij gemist.


VERDACHTE SITUATIES

We krijgen regelmatig meldingen van bewoners die bij afwezigheid op de camera’s rond hun woning mensen in de tuin zien lopen.

Op maandag 20 juli rond 21.30 uur was dat het geval op de Paviljoensweg. Op zaterdag 14 juli rond 18.47 uur liep er een vreemde man in de tuin op het Klooster.

Als wij van de melders beelden ontvangen worden deze intern gedeeld op zoek naar de identiteit van de personen. Wanneer er iemand wordt herkend dan is het vaak niet makkelijk tot een strafbaar feit te komen zoals poging tot inbraak.

Wel is de identiteit voor ons belangrijk om zicht te krijgen op wie er op pad zijn. Het is belangrijk deze beelden met ons te delen


WONINGINBRAKEN

De afgelopen periode is het aantal woninginbraken landelijk toegenomen na een daling bij aanvang van de Coronacrisis.

Het aantal woninginbraken komt hiermee op 22 dit jaar terwijl dat er 20 vorig jaar waren.

 • Noolseweg (vrijstaand) tussen 08/07 01.53 uur en 02.13 uur een poging tot woninginbraak. Via een plat dak aan de linker zijde het badkamerraam op de verdieping ingeslagen. Inbraakalarm afgegaan en beveiliging is ter plaatse gegaan
 • Oude Naarderweg (vrijstaand) tussen 16/07 16.00 uur en 19/07 13.30 uur een voltooide woninginbraak. Een raam op de verdieping is opengebroken nadat men op het platte dak was geklommen. Na de inbraak is gepoogd de auto op de oprit te starten. De eigenaar heeft dit via een melding op een app doorgekregen.  Hij heeft direct de startblokkering van de auto ingeschakeld.
 • Molenweg (2 onder 1 kap) op 22/07 tussen 04.09 uur en 04.14 uur een voltooide woninginbraak. Er is een raam opengebroken aan de achterzijde van de woning.
 • Melkweg (2 onder 1 kap) op 13/07 omstreeks 04.00 uur een voltooide woninginbraak. Een raam van een dakkapel opengebroken. Woning doorzocht. Pand verlaten via openslaand raam aan de zijkant de woning. Het inbraakalarm is afgegaan.
 • Zevenenderdrift (vrijstaand) tussen 20/07 04.00 uur en 21/07 05.30 uur een voltooide woninginbraak. Er is een raam opengebroken op de eerste verdieping. Hierbij is gebruik gemaakt van een tuinstoel om het raam te bereiken.
Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Terugkoppeling auto inbraken

We hebben u vanuit de politie veel informatie gegeven over de auto-inbraken in BMW ‘s. Er is informatie gegeven over preventie maar ook over een team dat in het Gooi onderzoek deed naar deze auto-inbraken. Nu is het tijd voor een terugkoppeling over dat team en de resultaten.

Inhoudelijk staat het goed beschreven in een artikel in de Gooi- en Eemlander:

Het Gooi kan opgelucht ademhalen; een hausse aan inbraken in BMW ‘s is met de aanhouding van zes mannen uit Litouwen een halt toegeroepen. De aanhouding zijn het resultaat van een collectieve politie-inspanning. Het projectteam dat daarvoor werd ingezet is inmiddels opgeheven.

Projectleider Erik van Vuren blikt terug op maanden intensief speurwerk. Dat begon vorig jaar toen een opvallende stijging van het aantal auto-inbraken in Bussum, Blaricum, Laren en Naarden werd gesignaleerd. „Wij registreerden per maand gemiddeld zo’n 27 auto-inbraken meer dan gebruikelijk. Vanuit de wijkteams en de surveillancedienst kwam de roep om daar eens naar te kijken.” Vanuit de basiseenheid Gooi en Vechtstreek is daarop een projectteam geformeerd van vijf mensen.

Dat team kwam er al snel achter dat het geen normale inbraken betrof. Geen kwestie van een ruitje intikken, maar werk van echte professionals. Van Vuren legt uit: „Deze daders gingen geavanceerd en doelgericht te werk. Zij hackten de sloten van nieuwe BMW ’s en haalden dan snel en zonder lawaai te maken accessoires als airco, navigatiesysteem en airbags uit het dashboard. Sommige auto’s zijn op deze wijze zelfs twee of drie keer leeggehaald.”

Plan van aanpak

Op basis van die informatie heeft het team een plan van aanpak gemaakt. „Wij hebben twintig BMW-bezitters benaderd met de vraag of we een bewegingssensor in hun auto mochten aanbrengen. Het stille alarm dat aan die sensoren was gekoppeld maakte het voor de surveillancedienst, die extra toezicht hield in de buurten rond deze auto’s, mogelijk om snel te reageren. Zo, en met ondersteuning van camerabeelden uit de omgeving, hoopten we de daders beter in beeld te krijgen en misschien zelfs op heterdaad te betrappen.”

Die opzet is gelukt. De Litouwers, die speciaal voor de diefstallen naar ons land kwamen, bleken in tweetallen te werken. Zij hadden een fiets achterin hun auto liggen, waarmee ze stil en onopvallend konden rondrijden op zoek naar potentiële doelwitten. Van Vuren: „Toen we dat eenmaal wisten, werd het aanhouden makkelijker. De surveillancedienst wist nu waar zij op moest letten.”

Rechtszaak

Zo konden in totaal zes verdachten worden aangehouden. Twee van hen zitten nu vast. Eén is inmiddels veroordeeld, de andere wacht in voorarrest op zijn rechtszaak. De vier anderen kregen een last onder dwangsom opgelegd. Terugkeer naar het Gooi leidt voor hen tot een hoge boete.

Sinds de aanhoudingen is het aantal auto-inbraken in het Gooi snel afgenomen. „Rond de jaarwisseling zagen wij al een significante daling. In de vier gemeenten gingen de aantallen terug van 27 naar tien boven normaal. In februari zakte dat naar vijf. En sinds de coronacrisis gebeurt er helemaal niets meer.”

Volgens Van Vuren maken de daders deel uit van een bende die door het hele land opereert. Daarom is bij dit project ook samengewerkt met andere politieregio’s en met de projectgroep Mobiel Banditisme van de Landelijke Eenheid. De bende levert de accessoires als ’nieuw’ aan andere delen van de wereld waar de dure auto’s veelal ’kaal’ worden aangeschaft. De projectleider heeft niet de illusie dat de hele bende nu is opgerold.

De keuze voor BMW is een min of meer toevallige, zo weet Van Vuren. „Alle moderne auto’s zijn op deze manier te hacken. Eigenlijk heeft BMW gewoon pech gehad dat deze bende zich op dat merk richt.”

Eén van de verdachten is veroordeeld. Hij werd verdacht van 5 inbraken in BMW’s. Afgelopen maandag deed de rechtbank uitspraak.

Veroordeling

Vrijspraak voor één auto-inbraak en een veroordeling voor de andere vier. Volgens de rechtbank was er sprake van mobiel banditisme. De veroordeelde kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden. Tevens is hij veroordeeld tot het betalen van 9200 euro schade. Mocht de veroordeelde dit niet betalen dan staat hier 80 dagen gijzeling tegenover.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 3 juli 2020

CYBERCRIME

Dit is een groot probleem waar vaak ouderen het slachtoffer van worden en de schade vaak groot. In de bovengenoemde periode van 6 weken is er veel mis gegaan op dit gebied.

Hier een opsomming van verschillenden vormen:

WELKE FRAUDE AANTAL TOTALE SCHADE
WhatsApp 7 8500
Online 2 165
Telefonisch 7 65000
ID 1 200
Hacken (telefoon/computer) 3 11100

Op de site van de politie staat veel over cybercrime, zijn filmpjes te zien en links naar gerelateerde onderwerpen.

WONINGINBRAKEN

De afgelopen 6 weken zijn er 3 pogingen tot woninginbraak te melden. Cijfermatig lopen we voor op 2019. Zie het overzicht hieronder.

Hier een kaart van Laren met daarop de woninginbraken en de pogingen van 2020.

 •  ’t Schepeltje (2 onder 1 kap) tussen 06/05 23.00 uur en 07/06 14.25 uur een poging tot woninginbraak door middel van het forceren van de sloten van de voordeur.
 • Oosterend (2 onder 1 kap) tussen 26/06 09:30 uur en 27/06 17:00 uur een poging tot woninginbraak door middel van het forceren van een raam op de 1e verdieping.
 • Jan Hamdorfflaan (2 onder 1 kap) tussen 29/05 23.55 uur en 30/05 15.14 uur waarschijnlijk een poging woninginbraak. Er is een gaatje geconstateerd in de buitenkant van een thermopaneruit. Het lijkt er niet op dat er vanaf de straat iets tegenaan is gegooid.

 

 

 

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 22 mei 2020

WONINGINBRAKEN

De afgelopen maand is er niet ingebroken of ingeslopen in woningen in Laren.

Ondanks het feit dat er zo weinig wordt ingebroken sinds de Corona uitbraak staan we nog 1 inbraak in de plus vergeleken met 2019. Vorig jaar 15 en dit jaar 16. Er moet wel gezegd worden dat 2019 een jaar was met een historisch laag aantal inbraken.

Een vergelijking met Blaricum zegt niet alles maar daar is de verhouding: 2019 – 12  en in 2020 – 20. In onze regio Gooi en Vechtstreek is er een daling van het aantal inbraken van ruim 20%.


AUTO-INBRAKEN

Wat wel opmerkelijk en verontrustend is dat is dat er in de afgelopen maand 2 personenauto’s zijn gestolen in Laren.

 • In de nacht van 22 op 23 april een zwarte Mercedes-Benz CLA Coupe, vanaf het Zevenend.
 • In de nacht van 12 op 13 mei een zwarte Aston-Martin V8 Vantage, vanaf het Paadje.

SPOOFING

Een nieuwe manier van oplichting:

Er wordt opgebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van een bank van de afdeling fraude-helpdesk. De bank had een verdachte transactie opgemerkt van een bankrekening.

Er zou een bedrag van 9000 euro over zijn geschreven naar een rekening in Ghana. De bankmedewerker zou helpen om te voorkomen dat er nog meer zou worden afgeschreven en dat de 9000 euro zou worden vergoed.

Er wordt gevraagd naar rekeningnummers en de daarbij behorende saldo’s. Vervolgens wordt er gevraagd al de tegoeden op de verschillende bankrekeningen naar één bankrekening over te schrijven. De laatste stap is dat de medewerker van de bank een bankrekennummer geeft  waar het geld naar moet worden overgemaakt. Dit zou een afgeschermde en veilige rekening zijn.

In het telefoongesprek, gevoerd met een afgeschermd telefoonnummer, wordt ook verteld dat er de volgende morgen een medewerker van de bank thuis zou komen. Deze medewerker zou het modem en de computers nakijken op de aanwezigheid van Spyware.

Te mooi om waar te zijn. Trap hier niet in!

Lees meer hierover op de site van Oplicht van Avrotros: Wat is ‘spoofing’ en hoe kun je het herkennen?

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Whatsapp fraude

Het is een serieus probleem aan het worden waar met name 60 plussers met volwassen kinderen het slachtoffer van worden. De cybercriminelen doen zich voor als het kind van het beoogde slachtoffer en proberen zo veel geld af te troggelen.

Sinds 6 maart 2020 tot nu hebben 74 mensen aangifte gedaan van WhatsAppfraude. Dit is ruim 5 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De politie heeft de aangiftes in onderzoek. De werkwijze die we nu zien is steeds dezelfde:

 • Het slachtoffer krijgt een WhatsAppje van een onbekend telefoonnummer. De afzender is zogenaamd de zoon of dochter. Het kind heeft zijn telefoon in het water laten vallen of een nieuw abonnement en daarom een nieuw telefoonnummer. Het kind is in werkelijkheid een cybercrimineel.
 • De crimineel vraagt in een WhatsAppje om een flink geldbedrag, bijvoorbeeld omdat er een rekening moet worden betaald en het kind zogenaamd problemen heeft met internetbankieren. Daarom moet het geld dus ook naar een ander rekeningnummer worden overgemaakt.
 • Als het slachtoffer argwaan krijgt, appt de crimineel iets over het échte leven van het kind. Bijvoorbeeld: “Ik bel je straks even, ik moet nu Kees ophalen van het kinderdagverblijf.” Omdat deze informatie echt past bij het kind, lijkt het allemaal te kloppen.

De politie Midden-Nederland heeft de zaak in onderzoek. Opvallend is dat de cybercriminelen hun best doen om over te komen als de echte kennis die geld vraagt van het slachtoffer.

Als een bekende u geld vraagt via WhatsApp, check dan altijd of u echt met deze persoon te maken heeft. Bel de persoon op. Wordt er een nieuw telefoonnummer gebruikt? Bel dan óók het oude nummer. Maak geen geld over voordat u echt met de bekende heeft gesproken en zeker weet dat het een echt verzoek is.

Klik ook niet op betaallinkjes. En deel nooit uw persoonlijke gegevens, pincode of WhatsApp code. Bedrijven en banken vragen nooit naar uw codes en wachtwoorden.

Beveilig uw WhatsApp-account met deze 5 simpele stappen:

Open WhatsApp

 1. Klik op instellingen
 2. Klik op account
 3. Klik op verificatie in 2 stappen
 4. Klik op instellen

Uiteraard geldt ook nu nog steeds: klik nooit op rare linkjes, geef geen persoonsgegevens aan anderen en als iemand geld vraagt via WhatsApp bel dan altijd even met deze persoon om het te checken!

Aangifte doen

Vanaf 30 april 2020 kan er online aangifte worden gedaan van WhatsAppfraude via politie.nl. Ook van een poging fraude via WhatsApp kan online aangifte worden gedaan via politie.nl.  Het is daarom niet meer nodig om naar het politiebureau te gaan voor het doen van aangifte wanneer u slachtoffer bent van deze vorm van oplichting. Zie ook de themapagina van de politie over WhatsAppfraude.

Geplaatst in Waarschuwing | Een reactie plaatsen

Politienieuws 21 april 2020

WONINGINBRAKEN

 • Oud Blaricummerweg (twee onder een kap) tussen 25/02 en 03/04 17.00 uur een voltooide inbraak. Betreft een tweede woning van mensen die in het buitenland wonen. De woning is betreden door een opengebroken openslaand raam op de eerste verdieping. Via een carport en aanbouw op het dak geklommen om zo bij het raam te komen. De gehele woning is doorzocht.
 • Co Bremanlaan (twee onder een kap) tussen 09/04 16.00 uur en 11/04 13.40 uur een voltooide woninginbraak. Het cilinderslot van de tuindeur van de woonkamer naar de achtertuin is uit de deur verwijderd. Afgebroken of eruit getrokken. Geen kerntrekbeveiliging aanwezig. Bewoners voor langere tijd in het buitenland.
 • Houtweg (vrijstaand) tussen 25/03 9 uur en 17/04 11.30 uur een poging tot woninginbraak door het openbreken van een raam.
 • Houtweg (vrijstaand) 19/04 tussen 22.51 uur en 23.15 uur insluiper overlopen door bewoner. Signalement insluiper: Blanke man, 20-30 jaar, slank postuur, kort stekelig haar, brildragend, korte jas, donkere broek, reed op een herenfiets. De insluiper is de woning binnen gegaan via de niet afgesloten achterdeur.
 • Driftlaan (hoekwoning) tussen 18/04 22 uur en 19/04 10 uur een geslaagde insluiping via een niet afgesloten achterdeur. Bewoner heeft wel iets gehoord maar dacht dat het familie was.

INBRAKEN IN AUTO’s:
In de nacht van 18 op 19 maart zijn onderdelen uit een BMW gestolen op de Kopjeskampen in Laren. Verder zijn er in deze periode geen inbraken in auto’s.

Op het Raboes is op vrijdag 17 april 2020 tussen 10:15 en 11:15 in een auto ingebroken. Buit was een handtas met o.a. portemonnee en mobiele telefoon.

Ook is er een kentekenplaat gestolen van een auto die geparkeerd stond op de Jan Hamdorfflaan.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen