Politienieuws 12 december 2019

Hier de stand van zaken van de afgelopen 14 dagen.

CIJFERS:

De cijfers voor Laren zijn nog steeds gunstig ten opzichte van vorig jaar. 26% minder inbraken.

KERSTVAKANTIE:

Houd er rekening mee dat de inbrekers in deze periode geen vakantie nemen. Achter deze link zit erg veel informatie om een inbraak te voorkomen.

https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html

Een inbreker gebruikt verlichting vaak als eerste selectiemiddel om een woning uit te zoeken waar de inbraak gaat plaatsvinden. Bij een geheel donkere woning om 19.30 uur ’s avond is duidelijk dat er niemand thuis is.

INBRAKEN:

De afgelopen 14 dagen zijn er twee inbraken gepleegd waarvan er één een poging was.

 • Nieuwlarenweg (2 onder 1 kap) zaterdag 30 november 2019 tussen 11:30 uur en 18:00 uur een voltooide woninginbraak. Een ruit van de deur aan de zijkant woning is ingeslagen met een steen afkomstig uit de tuin. Ook een slot van een tweede deur is geforceerd.
 • Vredelaan (vrijstaand) tussen vrijdag 6 december 12:00 uur en maandag 9 december 2019 0:00 uur een poging tot inbraak. Er is een ladder gebruikt die tegen de dakrand is aangezet. Vervolgens heeft men middels wrikken in de sluitnaad en ingooien/inslaan enkelglas ruitje aan de zijkant van de woning op de 1e verdieping, geprobeerd binnen te komen.
Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 30 november 2019

De afgelopen 2 weken zijn de volgende zaken te melden. Er zijn twee woninginbraken, één poging tot inbraak en één verdachte situatie gemeld waarvan de details hieronder te zien zijn.

In het overzicht hieronder is te zien dat we er nog steeds goed voor staan ten opzichte van vorig jaar. Een daling van 26 %.

 • Hoog Hoefloo (vijstaand) tussen vrijdag 22 november 15:00 en zondag 24 november 2019 8:15 uur een voltooide woninginbraak.  Het alarm is afgegaan waarna bleek er te zijn ingebroken. Het badkamerraam eerste etage zijkant woning was ingeslagen, tevens was een stuk traliewerk weggezaagd voor dit raam.
 • Raboes (vrijstaand) vrijdag 22 november 2019 om 20:22 uur een voltooide woninginbraak. Het alarm was afgegaan waarna de woning is gecontroleerd door een medewerker van de beveiligingsdienst. De gehele bovenverdieping is doorzocht. Het badkamerraam eerste etage achterzijde woning is geforceerd.
 • Stationsweg (bovenwoning) dinsdag 26 november 2019 tussen 15:00 en 18:19 een poging tot woninginbraak. Bewoner kwam thuis en zag een schim in de woning. Inbreker is daarna niet meer aangetroffen. De voordeur was geforceerd met een breekijzer.
 • Graafland (2 onder 1 kap) maandag 25 november 2019 om 5:00 uur een verdachte situatie. Bewoner wordt wakker van de blaffende hond. In de achtertuin bleek een blanke man met een witte baseballpet te staan die over de schutting de tuin weer uitklom. Voor de woning leek iemand op de uitkijk te staan die wegreed in een kleine auto.

DIEFSTAL AUTO-ONDERDELEN:

Verder zijn er weer diefstallen geweest van auto-onderdelen. Het betreft drie BMW’s (twee op één adres) en een Porsche. Van de laatste zijn de koplampen gestolen van de BMW’s o.a. airbags en navigatieapparatuur.

De diefstallen zijn gepleegd in de nacht van 24 op 25 november op de Jan Hamdorfflaan, de Frans Langeveldlaan en de van Wulvenlaan.

Bij een incident in Bussum zijn camerabeelden gemaakt van 2 daders die met een apparaat ter grootte van een iPad langs de deuren en ramen van de woning bewegen. Wij maken hieruit op dat deze daders op zoek waren naar het signaal van de keyless entry pas.

Uit gedane aangiften in Gooi en Vechtstreek blijkt dat veel gebruikers van deze keyless entry de pas thuis (nog steeds) onbeschermd bewaren waarmee het deze inbrekers wel erg makkelijk maakt.

Leg de pas in een metalen doosje waarmee het signaal van de pas wordt tegengehouden.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 8 oktober 2019

Succes in Blaricum

In de zomer werden de politie geconfronteerd met meerdere woning inbraken in Huizen (o.a Stukkenlaan, Sparrenlaan en Flevolaan), Laren (Herdersweg) en Blaricum (Waterschapslaan).

Hierbij kwam een 45 jarige landelijk opererende notoire inbreker in het oog, naar aanleiding van camerabeelden. Hij werd naar aanleiding van die beelden door meerdere collega’s in het land herkend. Na een intensief rechercheonderzoek en observatie werd hij eind september aangetroffen op een boot in Amsterdam en werd hij door het arrestatieteam aangehouden. Tevens wordt hij verdacht van inbraken in Lisse, Wassenaar en Ossendrecht en van een fietsendiefstal vanaf het Witzand in Blaricum.

Ten behoeve van een ontnemingsprocedure van 110.000 euro, werd beslag gelegd op zijn bankrekening, boot, auto en contant geld. Hij is voorgeleid voor de Rechter Commissaris en blijft voorlopig vastzitten.

Hopelijk heeft hij door dat hij beter niet in het Gooi kan komen.


BMW is favoriet

In de nacht van 18 op 19 september zijn uit drie BMW’s, op drie verschillende adressen op het Hoefloo, onderdelen gestolen. Ook op de Lage Vuurscheweg, in de nacht van 15 op 16 september, en de Kloosterweg, tussen 23 en 25 september, zijn uit een BMW’s  onderdelen gestolen.

Dit is een regionaal probleem.


Woninginbraken

Er zijn er drie geslaagde woninginbraken gepleegd en er zijn vier pogingen gedaan. Vier van deze inbraken zijn gepleegd kort bij elkaar in dezelfde BPV. Inmiddels is er al overleg geweest met de voorzitter.

We staan er nog steeds beter voor dan in 2018 maar het verschil wordt kleiner. Nu is het aantal 20% lager vergeleken 2018.

Postiljon (tussenwoning) op vrijdag 20 september 2019 tussen 12:00 en 22:00 uur een voltooide woninginbraak waarbij de gehele woning is doorzocht. Er is toegang verschaft door het openbreken van een raam aan de achterzijde.

Postiljon (tussenwoning) op zaterdag 21 september 2019 tussen 18:55 en 23:50 uur een voltooide woninginbraak waarbij de gehele woning is doorzocht. Poging de achterdeur en schuifpui openbreken is niet gelukt. Daarna is via een kliko en een tuinstoel op het dak van de aanbouw (achterzijde) geklommen en een slaapkamerraam op de bovenverdieping opengebroken.

Postiljon (tussenwoning) op maandag 30 september 2019 tussen 14:00 en 18:00 uur een poging tot woninginbraak. Bewoners zijn tussen genoemde tijdstippen niet thuis geweest. Poortdeur geprobeerd te forceren.

Kostverloren (2 onder 1 kap) op zondag 29 september 2019 tussen 22:00 en 22:15 uur een poging tot woninginbraak. Bewoner werd wakker van geluid aan de achterzijde van de woning. Toen zij het licht aan deed en ging kijken zag ze dat de poortdeur was geforceerd. Tevens is er een poging gedaan om het zijraam te forceren.

Gooiergracht (2 onder 1 kap) op 22 september 2019 tussen  17:30 en 17:45 uur een poging tot woninginbraak. Woning wordt niet bewoond en staat te koop. Poging gedaan een raam in de rechter zijgevel open te breken. (BPV HAMDORFF) 

Tafelbergweg (vrijstaand) op maandag 23 september 2019 tussen 23:00 en 23:01 uur een poging tot woninginbraak. Bewoner hoorde een soort klap of gekraak en heeft nog naar buiten gekeken maar niets gezien. Later bleek dat er een inbraakpoging was gedaan door de achterdeur open te breken.

Vredelaan (vrijstaande woning) tussen zondag 29 september 15:00 en zondag 6 oktober 2019 14:30 uur een voltooide woninginbraak. Er is ingebroken in het achterste deel van de woning die grotendeels door brand is verwoest. Dit achterste deel is niet beschadigd door de brand. Er is hierbij een plaat hout, voor aftimmering van een vernield raam weggebroken.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 13 augustus 2019

Afgelopen maand zijn er twee zaken te melden. Een insluiping met het aanhouden van de inbreker en een inbraak.

De stand van zaken is echter nog steeds goed te noemen. Tot nu toe zijn er 21 inbraken gepleegd ten opzichte van 32 inbraken in dezelfde periode vorig jaar. Een daling dus van 35%.

 • Van Beeverlaan (vrijstaand huis) op vrijdag 2 augustus 2019 tussen 15:00 en 17:00 uur een voltooide woninginbraak. De daders zijn via de regenpijp en raamluiken omhoog geklommen en hebben vervolgens het raam van de badkamer op eerste etage achterzijde woning open gebroken. Er is buit gemaakt, de bewoners waren afwezig.
 • Drift (vrijstaande woning) op woensdag 17 juli 2019 tussen 23:05 en 23:26 een voltooide insluiping in de woning, via de niet afgesloten garagedeur. De inbreker is aangehouden. De gemaakte buit is weer terug bij de bewoner.

Gewapende inbreker bespoten met pepperspray en aangehouden in Laren
(Gooi- en Eemlander 18-07-2019)

Een 28-jarige man uit Baarn is woensdagavond op heterdaad betrapt tijdens een woninginbraak op de Drift in Laren. De man had gestolen sieraden in zijn tas en was in het bezit van een luchtdrukwapen en pepperspray.

Toen agenten de man in de keuken van de woning aantroffen, sloeg de verdachte op de vlucht. Ondanks dat hij met pepperspray werd bespoten, lukte het de verdachte om uit de woning te vluchten. Toen hij over een hek wilde klimmen, strandde zijn vluchtpoging echter en werd hij in de boeien geslagen. De verdachte droeg bij volgens de politie een ’soort van bivakmuts’ tijdens de inbraak.

De politie werd gealarmeerd door de bewoonster van de woning. Toen zij rond 23 uur thuiskwam, hoorde zij gestommel in haar woning en zag dat er spullen waren verschoven. Zij verliet de woning en belde de politie die de verdachten op heterdaad betrapten.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 11 juli 2019

Na een periode van twee maanden hierbij weer een update van de politie aangaande de woninginbraken. Er zijn twee voltooide woninginbraken gepleegd en er is één poging gedaan.

Tot nu toe is er dit jaar is 17 maal ingebroken of is er een poging gedaan. Vorig jaar in dezelfde periode waren het er 26.

 

 • Herdersweg (vrijstaande woning), woensdag 10 juli 2019 tussen 11:00 en 12:30 een voltooide woninginbraak. De plegers zijn alleen in de slaapkamer geweest en hebben zich dan ook toegang verschaft via het slaapkamerraam op de 1e verdieping. Er is buit gemaakt.
 • Sint Lucasweg (vrijstaande woning), zaterdag 29 juni 2019 om 14:07 een poging tot woninginbraak. Men heeft een poging gedaan om het slot van de voordeur te forceren met vermoedelijk een schroevendraaier.
 • IJsbaanweg (twee onder één kap), Vrijdag 7 juni 2019 tussen 10:00 en 13:00 uur een voltooide woninginbraak. Men heeft het keuken raam ingeslagen/ingegooid.

Politiepost Laren (Groene Gerritsweg 2B):

In de zomerperiode van 6 juli t/m 1 september is politiebureau Laren open op maandag van 09:00 – 12.30 uur.

Eisen Keurmerk Voertuigbeveiliging

De contactloze autosleutel: zowel een vloek als een zegen. De eigenaar van een auto met keyless entry hoeft de sleutel enkel bij zich te dragen om de auto te openen. Handig, toch? Helaas is het signaal dat door de autosleutel wordt uitgezonden in veel gevallen makkelijk te verlengen, waardoor het stelen van een voertuig een fluitje van een cent blijkt. Deze vorm van diefstal, ook wel relay attack genoemd, blijkt inmiddels populairder dan het intikken van het autoruitje. Daarom scherpt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) per 1 juli 2019 de eisen van het Keurmerk Voertuigbeveiliging aan.

>> Lees verder op de site van CCV

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 27 april 2019

Het aantal gepleegde inbraken dit jaar steekt nog steeds gunstig af ten opzichte van dezelfde periode in 2018.
2019: 14 stuks en in 2018: 23 stuks. Dat is een daling van 40 %.

In de afgelopen periode zijn er in Laren 2 pogingen tot inbraak gedaan en zijn er 4 inbraken gepleegd. Opvallend is dat er twee incidenten zijn waarbij de cilinder uit de deur is getrokken en er een poging is gedaan om dit te doen.

 • Lantentijmen (vrijstaand), zaterdag 16 maart 2019 tussen 16:30 en 22:30 uur een voltooide woning inbraak. Inbreker heeft raam linkerzijde woning geforceerd heeft vervolgens de gordijnen op de eerste etage dichtgetrokken.
 • Molenweg (twee onder een kap), tussen vrijdag 15 maart 2019 10:00 en zaterdag 23 maart 2019 19:00 uur poging tot inbraak. Methode: schroef in slot voordeur en stokje tussen voordeur en sluitnaad. Slot toegangsdeur zijkant bewerkt, lamp naast de deur losgeschroefd.
 • Dammaat (vrijstaand), tussen maandag 25 maart 2019 15:17 en vrijdag 5 april 2019 15:17 uur, een voltooide inbraak. Er is met steen een ruit ingegooid aan de zijkant van de woning, hierdoor kon men het raam openen.
 • Torenlaan (vrijstaand), vrijdag 5 april 2019 tussen 22:10 en 22:13 uur een poging tot inbraak. Twee inbrekers zijn overlopen, later drie mannen aangehouden in een auto voor deze poging. Zaak is in onderzoek.
 • Neuhuijsweg (2 onder 1 kap), tussen vrijdag 12 april 2019 14:00 en maandag 15 april 2019 18:00 uur poging tot inbraak. Het is onbekend waarom de dader is gestopt. Poging de cilinder uit de deur te trekken, er zat een schroef in de cilinder van de achterdeur.
 • De Dissel (hoek van 4 onder 1 kap), tussen maandag 15 april 2019 11:30 en dinsdag 16 april 2019 18:00 uur een voltooide woninginbraak. Cilinderslot er uit getrokken van een deur aan de zijkant.
 • Sint Janstraat (2 onder 1 kap), woensdag 17 april 2019 tussen 03:00 en 03:05 uur voltooide woninginbraak. Met een ladder tegen voorzijde woning en raam geforceerd. Niet in een BPV, ladder was niet van de bewoners

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politienieuws 15 maart 2019

Vanaf 2 maart tot nu is er één inbraak gepleegd in een woning.

Raboes (vrijstaande woning) tussen maandag 4  maart 16:00 uur en dinsdag 5 maart 2019 7:15 uur een voltooide inbraak. Eerst een poging gedaan om een raam te vernielen aan de linker voorzijde, maar heeft die niet open gekregen. Daarna daadwerkelijk via de achterzijde binnengekomen door middel van vernielen van een ruit van een draairaam. De inbreker heeft een grote gevulde gereedschapskist op wieltjes buit gemaakt. Woning werd niet bewoond en werd verbouwd.

Dit is overigens de derde inbraak dit jaar in een niet bewoonde woning, tijdens een grote verbouwing met gereedschap als buit. De andere twee vonden plaats op de Tafelbergweg en de Rijksweg-West.

2019 tot nu

Vorig jaar is goed afgesloten met een behoorlijke daling van het aantal woninginbraken. Dit jaar zet de daling door met ruim 60%.

 

 

 

 

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Op verschillende Algemene Ledenvergaderingen van Buurtpreventieverenigen wordt de nadruk gelegd op het Politie Keurmerk Veilig Wonen en worden mensen gestimuleerd de woning te laten keuren.

Dat kan natuurlijk ook buiten deze ALV om natuurlijk. Bewoners overschatten de kwaliteit van het hang- en sluitwerk van hun woning bleek uit een onderzoekje in Laren.

Via deze  LINK  komt u op de website van het PKVW. Selecteer een bedrijf in het Gooi om een keuring te laten uitvoeren.

Voordelen van PKVW:

 • De kans op een woninginbraak neemt af tot wel 90%
 • De complete beveiliging van uw woning wordt nagelopen, ook de brandveiligheid en de verlichting in en om de woning
 • Er wordt korting gegeven op uw inboedelverzekering door meerdere verzekeraars
 • Een erkende en betrouwbare PKVW-expert adviseert en voert de werkzaamheden uit

Heeft u bijvoorbeeld al kerntrekbeveiliging?

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politiebericht 2 maart 2019

Sinds 20 februari jl. hebben we in deze periode één insluiping gehad.

 • Evertas (hoekwoning), vrijdag 22 februari 2019 tussen 08:30 en 11:30 uur een vermoedelijke insluiping via de niet afgesloten achterdeur. Bewoners waren afwezig. Er is buit gemaakt.

Het aantal inbraken in Laren steekt gunstig af tegen het aantal in dezelfde periode in 2018. Er is nu een daling zichtbaar van ruim 69%.


DE AD-MISDAADMETER:

Het gaat goed met de gemeente Laren en de positie die we innemen op de landelijke ranglijst. Vorig jaar op nummer 40 en dit jaar 34 stapjes veiliger naar nummer 74 (op nummer 1 staat de onveiligste gemeente). De oorzaak hiervan is onder anderen de forse daling van het aantal inbraken.

We staan echter nog wel in het rood. Zo ook Blaricum en Hilversum. Eemnes is nog oranje maar zij zijn gestegen van plaats 161 naar 142, dus onveiliger geworden.

Hieronder de cijfers:

Delict   2018   2017   verschil (%)
Woninginbraak 56 81 -30,86
Inbraak schuur 3 1 200,00
Autokraak 41 65 -36,92
Autodiefstal 2 12 -83,33
Bedreiging 7 5 40,00
Mishandeling 18 16 12,50
Vernielingen 55 39 41,03
Straatroof 0 0
Overvallen 0 0
Zakkenrollen 5 8 -37,50

Voor de Misdaadmeter is gebruikgemaakt van politiegegevens over 2018. De ranglijst van (on)veilige gemeenten komt tot stand op basis van aangiftes en meldingen van de hierboven genoemde tien delicten.

Deze delicten worden per gemeente afgezet tegen het inwoneraantal. Daardoor tellen tien inbraken in een kleine gemeente zwaarder mee dan tien inbraken in een grote gemeente. Delicten worden daarnaast gewogen naar de impact voor het slachtoffer, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Een overval telt zo zwaarder mee dan zakkenrollen en een woninginbraak zwaarder dan een diefstal uit een auto.

Gemeenten met minder dan 5000 inwoners zijn niet opgenomen in de Misdaadmeter.

Meer informatie op: AD Misdaadmeter

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politiebericht 6 februari 2019

De afgelopen periode is er een keer ingebroken en is er een keer een poging gedaan.

Ruiterweg (vrijstaande woning), donderdag 17 januari 2019 tussen 10:30 en 16:45 uur en voltooide woninginbraak door het inslaan ruit aan achterzijde met een baksteen. De gehele woning werd doorzocht. Er is een grote puinhoop door de dader(s) achter gelaten. Zelfs een kast 1e etage werd omgegooid.

Schietspoel (rijtjeswoning), zaterdag 12 januari 2019 tussen 18:12 en 18:13 uur een poging woninginbraak. Er is getracht de deur aan de achterzijde van de woning te forceren. Op camerabeelden zijn 2 mannen te zien die aan de achterdeur rommelen.


Malafide Pannenverkoper

De pannenverkoper is weer actief in Laren.  Hij is keurig, vriendelijk, verteld mooie verhalen en verkoopt uiteindelijk een pannenset van inferieure kwaliteit voor een te hoge prijs.

Slachtoffers worden aangesproken op straat of thuis bezocht. Eerst wordt contact gelegd en over koetjes en kalfjes gesproken. De pannenset, soms ook bestekcassette of stoffen,  komt pas later ter sprake.

De verkoper praat zo veel en achterelkaar door dat de slachtoffers geen tijd krijgen om na te denken. Slachtoffers zijn vaak oudere mensen. Een oogje in het zeil houden als onbekenden uw oudere buur bezoeken is op zijn plaats.

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen

Politiebericht 9 januari 2019

Hieronder het overzicht van de woninginbraken over de afgelopen 4 jaar. De constante lijn van ongeveer 80 inbraken per jaar is vorig jaar onderbroken. Het aantal is gedaald tot 59 in 2018. Dat is een daling van 28% ten opzichte van 2017. Een mooi resultaat waar we allemaal trots op mogen zijn.

Echter verlies ik natuurlijk de slachtoffers die wel zijn getroffen door een inbraak niet uit het oog. Dat is een nare ervaring met vaak veel impact die de slachtoffers beter bespaard had kunnen blijven.

De uitdaging voor 2019 is dit aantal vast te houden of nog beter, te verlagen.

Sinds de vorige stand van zaken op 28 december 2018 zijn er twee woninginbraken geweest:

 • Eemnesserweg (2 onder 1 kap), tussen vrijdag 21 12:30 en vrijdag 28 december 2018 een voltooide inbraak. Alleen de verdieping is doorzocht, de begane grond niet. De voordeur is opengebroken. Er is buit gemaakt.
 • Warrekam (hoekwoning), vrijdag 4 januari 2019 tussen 14:00 en 22:30 uur een voltooide inbraak. De gehele woning is doorzocht. Het keukenraam aan de achterzijde is opengebroken. Er is buit gemaakt.

 

EIERENGOOIEN

Na een rustige periode tot het najaar 2018 is het gooien weer begonnen. Het geeft veel onrust bij de slachtoffers waarvan de woning soms wel 10 maal is bekogeld.

De politie is op zoek naar een manier dit te stoppen. Om dit handen en voeten te geven verzoekt de politie de slachtoffers die meerdere malen eieren tegen de woning hebben gekregen zich te melden.

Het verzoek is deze melding te doen via een email aan Remco Wessels met naam, adres, telefoonnummer (liefst mobiel) en aantal maal dat er eieren tegen uw woning zijn gegooid.

De politie gaat dan met deze groep in gesprek over een oplossing.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Remco Wessels
Wijkagent in Laren NH

email: remco.wessels@politie.nl

Groene Gerritsweg 2b, 1251 JL Laren NH
Telefoon: 0900-8844

 

Geplaatst in Inbraken | Een reactie plaatsen